Direktor in umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu Danijel Malalan na predstavitvi programa nove sezone. Foto: SSG Trst
Direktor in umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu Danijel Malalan na predstavitvi programa nove sezone. Foto: SSG Trst

Program nove sezone so predstavili, medtem ko se v teh dneh končuje lanska, ki je bila podaljšana zaradi izrednih razmer in dolgega zaprtja gledališč. "Ravno zaradi skoka in upanja v novo 'normalnost' si je direktor in umetniški vodja SSG-ja Danijel Malalan zamislil sezono v znamenju simboličnega letenja," so zapisali v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu (SSG).

Graziana Borciani in Stefania Seculin. Foto: SSG Trst
Graziana Borciani in Stefania Seculin. Foto: SSG Trst

Odprtje sezone 2021/22 bo v znamenju avtorskega projekta MarlenEdith, ki ga pevki Stefania Seculin in Graziana Borciani posvečata življenjskim in umetniškim izkušnjam dveh znamenitih in temperamentnih žensk ‒ Marlene Dietrich in Edith Piaf.

Sorodna novica Poslovil se je zamejski režiser in pisatelj Marko Sosič

Januarja bo sledil spomin na nekdanjega umetniškega vodjo SSG-ja, pisatelja Marka Sosiča (1958-2021). V sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj bodo krstno uprizorili njegovo dramo Meja sneženja v režiji Gorana Vojnovića, v kateri je Sosič razmišljal o družinskih vezeh in odnosih v dobi odtujenosti in osamljenosti.

V sodelovanju z Gledališčem Koper bodo aprila uprizorili predstavo Ptičja farma klasične filologinje in dramatičarke Jere Ivanc v režiji Jake Ivanca. Gre za travestijo po Aristofanu, ki postavlja vprašanja o idealnem, pravičnejšem svetu nad oblaki in o utopiji.

Maja in junija bo na sporedu še zadnja koprodukcija Tako bližnji Luce Quaia v sodelovanju z gledališčem La Contrada. Predstava govori o sprejemanju drugačnega v zgodbi mlade ženske, ki se med selitvijo v novo stanovanje ukvarja s strahom pred sosedovo družino.

V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu bodo tudi v prihodnje pripravljali literarne večere v sodelovanju s 3. programom Radia Slovenije - programom Ars in programskim oddelkom RAI - Radia Trst A.

Prva gostujoča predstava za abonente bo uprizoritev gledališč iz Kopra in Prijedora ter Fundacije Friedrich Ebert Jugoslavija, moja dežela. Dramatizacija romana Gorana Vojnovića v režiji Marka Misirače je med drugim dobila nagrado primorskih gledališč tantadruj za najboljšo predstavo leta. Gre za zgodbo o potovanju moškega po Balkanu, kjer išče očeta, oficirja nekdanje Jugoslovanske ljudske armade in vojnega zločinca.

Pridružite se vsem junakom in junakinjam, ki so, ne glede na težke življenjske preizkušnje, poleteli polni upanja v boljši svet, od znamenitih Marlene Dietrich in Edith Piaf, prek Sosičevih protagonistov v nizkem preletu Meje sneženja, do neznanega pa kljub temu še tako bližjega Quaievega soseda, do skupnega, zaključnega poleta z Aristofanovimi Pticami v priredbi Jere Ivanc.

Danijel Malalan

Druga gostujoča predstava bo Laž francoskega romanopisca in dramatika Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala, v kateri je Gledališče Celje raziskovalo moralne dileme v zvezi z zvestobo in iskrenostjo.

Decembra bodo abonentom namenili še ogled muzikala Poljubi me, Kate v Hrvaškem narodnem gledališču Ivana pl. Zajca na Reki. Predvidena je tudi predstava v sklopu pobude S/paesati ‒ Raz/seljeni, in sicer predstava na temo priseljevanja v Evropo Gejm v režiji Žige Divjaka, ki je nastala v produkciji Maske in Slovenskega mladinskega gledališča. Predstava je na 56. Festivalu Borštnikovo srečanje med drugim prejela veliko Borštnikovo nagrado in nagrado za režijo.

Še naprej bodo pripravljali nedeljske matineje Glasbene matice, zaznamovati pa nameravajo tudi 120-letnico ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu. Otroci si bodo v novi sezoni v družinskem abonmaju lahko ogledali štiri gostujoče uspešnice, od klasik bratov Grimm v posodobljenih preoblekah do sodobne otroške literature.

Za zamisel in oblikovanje plakata je poskrbel Andrej Pisani/Sintesi Hub. Foto: SSG Trst
Za zamisel in oblikovanje plakata je poskrbel Andrej Pisani/Sintesi Hub. Foto: SSG Trst