Predstavitev sezone 2021/22 pred Slovenskim mladinskim gledališčem. Foto: SMG/Facebook
Predstavitev sezone 2021/22 pred Slovenskim mladinskim gledališčem. Foto: SMG/Facebook

Prihajajoča sezona Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) bo izredna predvsem po tem, da bodo omejili število novih produkcij in dali prednost starim, ki so nastajale še v predkoronskih časih.

Ko izredne razmere sploh niso več izredne
Direktor gledališča Tibor Mihelič Syed je pojasnil, da so želeli novo sezono poimenovati Sezona izrednih razmer, a jih je nato član strokovnega sveta opozoril, da so "izredne razmere postale že redne". To po besedah direktorja nakazuje že prva predstava letošnje sezone, Vročina v režiji Žige Divjaka, ki priča o tem, da okoljske katastrofe in spremembe postajajo stalnica in se zgolj še radikalizirajo. Ena od stvari, ki prav tako postaja normalna, je po njegovih besedah "radikalizacija diskurza, sploh na ravni politike". Ob tem so skušali besedi izredno dodati tudi neko pozitivno konotacijo, "nekaj, kar je presežno, nekaj, kar odstopa od povprečja".

Sorodna novica Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj: Neizprosna zahteva po redukciji kakršnihkoli kompromisov

Po besedah SMG-jevega umetniškega vodje Gorana Injaca si v gledališču obetajo "izredno živo sezono, izvedeno v živo". Kot je dodal, bo sezona izredna po tem, da v njej ne bodo prikazali zgolj novih produkcij, temveč tudi dve, ki zaradi pandemije še nista imeli priložnosti biti predstavljeni ljubljanskemu občinstvu. Umetniški vodja pričakuje tudi izredno kakovostne projekte, pri čemer upa, da bo to sezona, v kateri bodo lahko svoje predstave skozi gostovanja znova popeljali v svet.

V spodnji dvorani SMG-ja bo 23. septembra "končno" premiera predstave Norišnica, d. o. o. v režiji Vita Tauferja po besedilu Joeja Ortona. Tauferjeva ideja je "to komedijo radikalizirati in teme spolnega nasilja in kliničnih patologij osvetliti tudi z njihove tragične plati". Iz lanske bere bo na sporedu še predstava jerebika, štrudelj, ples pa še kaj po besedilu Simone Semenič v režiji Jureta Novaka.

Predstava Vročina bo sicer v Ljubljani na ogled oktobra, nastaja pa z mednarodno igralsko ekipo v koprodukciji z zavodom Maska in festivalom Štajerska jesen (Steirischer Herbst) v Gradcu, kjer jo bodo premierno uprizorili 24. septembra. Režiser Žiga Divjak je opozoril, da se je že začela okoljska kriza, ki je tudi kriza človečnosti. V predstavi bodo na to krizo pogledali skozi prizmo razrednega boja, pri čemer režiser upa, da bodo v predstavi obravnavane teme gledalce spodbudili k aktivaciji.

Foto: SMG
Foto: SMG

Mlado Mladinsko v slovenskem mladinskem ...
SMG je med pandemijo prostor ponudil tudi mladim in tako bodo novembra v sklopu Mlado Mladinsko uprizorili avtorsko produkcijo Svoje usode krojači v režiji Ane Duša. Po njenih besedah so pri predstavi sodelovali izvajalci, mlajši od 20 let, in trije člani igralskega ansambla tega gledališča. Med snovanjem predstave so skušali ustvariti prostor, v katerem se lahko mladi učijo gledaliških veščin, hkrati pa tudi družbene refleksije in ostrenja misli, je še dodala Ana Duša.

Leto bodo sklenili s predstavo Pojedina pri Trimalhionu, ki bo nastala v sodelovanju s priznano srbsko režiserko Bojano Lazić. Umetniški vodja SMG-ja je povedal, da je besedilo pravzaprav odlomek Satirikona, satirično-komičnega romana starorimskega pisatelja Petronija. Skozi predstavo bodo skušali značilnosti rimske družbe aktualizirati – ukvarjali se bodo s pretiranim hedonizmom, s potrebo po uživanju v pijači, hrani in lepem življenju, hkrati pa pod vprašaj postavili pomen družbenih vlog.

Sorodna novica Performans Solo, v katerem režiserka Nina Rajić Kranjac tudi stopi na oder

Predstava po znamenitem filmu TV-mreža
Sezona 2021/22 se bo spomladi sklenila s predstavo TV-mreža v režiji Matjaža Pograjca, ki bo nastala po istoimenskem znanem ameriškem filmu iz 70. let v režiji Sidneyja Lumeta in po scenariju Paddyja Chayefskyja. Po filmu je dramatizacijo pri Leeju Hallu naročil že sloviti režiser Ivo van Hove, po njej pa bo delal tudi Pograjc. Po besedah Mihelič Syeda so iskali besedilo, v katerem bi režiser lahko uporabil video- in TV-formate, ki bi imelo bogate like in bi hkrati komentiralo tudi vse, kar se nam trenutno dogaja tudi na slovenskem medijskem področju.

Kaj bo ponudila Nova pošta?
SMG-jevo sezono je sicer na Novi pošti že uvedel Solo v režiji Nine Rajić Kranjac, v katerem je v središču predstave prav režiserka, ki s štirimi igralci razmišlja o "teatru danes, njegovi moči in nemoči". Program na Novi pošti sicer soustvarjata SMG in zavod Maska. Oktobra bo na sporedu premiera avtorskega projekta Zelda, ki bo zaživel po konceptu in scenariju Varje Hrvatin. Projekt izhaja iz dramaturgije videoiger in osnovnega načela iger igranja vlog. V novembru bodo pod kuratorstvom Boštjana Narata zagnali cikel gledaliških esejev Tako rekoč, napovedani pa sta tudi rezidenci umetnic Harriet Rabe von Froreich in Enis Maci.

Sorodna novica "Z dvema stvarema se gledališče na odru težko sooči: s smrtjo in seksom"

Od 100. številke Maske do leta 2023
V okviru predstavitve nove sezone SMG-ja je direktorica in umetniška vodja zavoda Maska Alja Lobnik najavila še projekt 2023, ki je vezan na še nerealizirane stvaritve, ki jih umetniki in umetnice ustvarjajo od poziva ob 100. številki revije Maska in bodo leta 2023 vključeni v veliko pregledno razstavo. Prvi tovrstni že izvedeni projekt je bil Parquet Ball/Nad parketom Mateje Bučar, spomladi prihodnje leto pa bo svojo idejo predstavil Goran Sergej Pristaš iz Zagreba.