Peter Musevski je komisijo navdušil s talentom za uprizarjanje karakterjev iz mesa in krvi pri upodabljanju najzahtevnejših dramskih likov. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Peter Musevski je komisijo navdušil s talentom za uprizarjanje karakterjev iz mesa in krvi pri upodabljanju najzahtevnejših dramskih likov. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Saša Mihelič in Vanja Plut
Saša Mihelič je prepričala z vlogo v Cankarjevih Romantičnih dušah. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Podelitev Severjevih nagrad

S svojim delom v poklicnih gledališčih sta strokovno komisijo najbolj prepričala Saša Mihelčič in Peter Musevski, za dosežke v ljubiteljskem gledališču Tatjana Rebolj in Saša Klančnik, študentsko nagrado pa so namenili Nini Ivanišin in Juretu Henigmanu. Podelitev nagrad na Loškem odru je pospremila še uprizoritev drame Reci moji hčeri, da sem šla na potovanje, ki jo je izvedel ansambel Mestnega gledališča ljubljanskega.

Möderndorfer na čelu komisije
Strokovni komisiji, ki je presojala o nagrajencih, je predsedoval režiser in dramatik Vinko Möderndorfer, sestavljali pa so jo še igralec in docent na AGRFT Branko Šturbej, dramaturginja Mojca Kreft, igralka in prevajalka Alenka Bole Vrabec ter dramaturg in režiser Alen Jelen.

Članici ljubljanske Drame Saši Mihelič so nagrado podelili za vlogo Pavle Zarnikove v Romantičnih dušah Ivana Cankarja, za vlogo Dekelce v igri Jagababa Daneta Zajca ter za vlogo Druge čuvarke v gledališki uprizoritvi Mornar Fernanda Pessoa in za Josphine v Okusu po medu Shelagha Delaneyja.

Peter Musevski, ki je član Prešernovega gledališča Kranj, je najbolj prepričal z vlogo Točaja v Žabah Gregorja Strniše, Richarda v Podeželju Martina Crimpa in Miklavža v Akvariju Evalda Flisarja. V pojasnitvi izbora je komisija med drugim opozorila tudi na njegov talent in prepričljivost za uprizarjanje karakterjev iz mesa in krvi pri upodabljanju najzahtevnejših dramskih likov.

Oba dobitnika Severjeve nagrade za dosežke v ljubiteljskem gledališču sta člana Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Saša Klančnik je nagrajen za vlogo dobrega vojaka Švejka v istoimenski odrski priredbi dela Jaroslava Haška, Tatjana Rebolj pa si jo je prislužila z bogatim življenjskim delom v slovenskem ljubiteljskem gledališču.

Z vlogo Mathilde von Zahnd v študijski predstavi Fiziki Fridericha Dürrenmatta je prepričala Nina Ivanišin, vloge Kralja Leara v istoimenski drami Williama Shakespeara ter Murilla, Misijonarja Rosa in Guhla v Fizikih pa so prinesle priznanje Juretu Henigmanu.

V spomin na Staneta Severja
Severjeve nagrade, ki nosijo ime po legendarnem dramskem igralcu Stanetu Severju, so namenjene prepoznavanju igralskih dosežkov na poklicnih odrih, za študenta dramske igre in za ljubiteljskega igralca. Podeljujeta jo Sklad Staneta Severja in škofjeloška veja javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Vsako leto jih podelijo okoli 18. decembra, na dan, ko je leta 1970 umrl Stane Sever, eden največjih slovenskih dramskih umetnikov.

Podelitev Severjevih nagrad