Koreograf mlajše generacije Gaj Žmavc se posveča raziskovanju ljudskih pripovedi, mednarodno priznana Johan Inger in Edward Clug pa preizprašujeta stanja človekovega bivanja, so sporočili iz SNG-ja Maribor, kjer so v petek premierno izvedli njihov baletni triptih.

V SNG-ju Maribor premiera baletnega triptiha

Poglobitev v ljudske pripovedi, mite in legende
Noviteta Myth Gaja Žmavca, ki je prav tako avtor glasbe, se ob ljudskih pripovedih posveča tudi raziskovanju nekaterih evropskih mitov in legend. Plešejo Tetiana Svetlična, Monja Obrul, Tea Bajc, Beatrice Bartolomei, Mina Radaković, Ema Perić, Satomi Netsu, Andrea Schifano, Luka Ostrež, Davide Buffone, Matteo Magalotti, Tomaž Abram Viktor Golub, Christopher Thompson, Lucio Mautone, Sytze Jan Luske in Aleksander Trenevski.

Zavzetje animalistične perspektive bivanja z dna družbe
Švedski koreograf Johan Inger v plesni uprizoritvi Rain Dogs, ki jo izvajajo ob glasbi Toma Waitsa, raziskuje tako rekoč animalistično perspektivo bivanja z družbenega dna. "Medtem ko pada dež, pes s svojim zanesljivim čutom za voh samozavestno in z veliko mero radovednosti raziskuje meje svojega teritorija, pri tem pa odkriva in zaznava, kdo ali kaj je 'tam onkraj'. Toda pes nenadoma ne najde več svoje poti nazaj, saj je dež spral vonj vseh sledi. Ingerjeva poosebljena metafora psa je izhodišče za nadaljnje raziskovanje medosebnih odnosov, identitete in spola, skratka sistemov in konstruktov, s katerimi se individualno soočamo in se jim nemalokrat tudi moramo upreti," so zapisali v SNG-ju Maribor.

Gre za uspešnico sodobnega baleta, ki je od praizvedbe leta 2011 v Theatru Basel redno na sporedu baletnih ansamblov po svetu. V tokratni različici v dveh zasedbah plešejo Evgenija Koškina/Asami Nakashima, Tetiana Svetlična/Mirjana Šrot, Monja Obrul/Tea Bajc, Catarina de Meneses/Tijuana Križman Hudernik, Davide Buffone/Andrea Schifano, Yuya Omaki/Matteo Magalotti, Matteo Magalotti/Davide Buffone, Tomaž Abram Viktor Golub/Lucio Mautone in Christopher Thompson/Sytze Jan Luske.

Ko oder zaživi kot voajersko "kukalo"
Edward Clug, sicer tudi umetniški direktor mariborskega Baleta, v svoji predstavi Aperture na glasbo Milka Lazarja raziskuje idejo prostorskega interierja in posameznika, ujetega v njegov intimni prostor, ter našo popolnoma človeško željo biti z drugim in biti zaželen. Oder tako po Clugovih besedah postane na neki način voajersko "kukalo", skozi katero se razgrne medsebojna privlačnost protagonistov, njihovo deljenje intime ter posledično načeto ali izginjajoče poželenje po drugem. Predstava je praizvedbo doživela leta 2019 v Nederlands Dans Theater, nizozemski časnik Trouw jo je takrat označil za vizionarsko in preprosto fantastično.

V predstavi Aperture plešejo Tetiana Svetlična, Tea Bajc, Luka Ostrež, Davide Buffone, Matteo Magalotti, Christopher Thompson, Asami Nakashima, Catarina de Meneses, Tijuana Križman Hudernik in Yuya Omaki.

Prizor iz Clugove predstave Aperture. Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor
Prizor iz Clugove predstave Aperture. Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor