Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija je na lanskem Borštnikovem srečanju prejela nagrado za najboljšo uprizoritev. Foto: Peter Uhan / SNG DRAMA LJUBLJANA
Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija je na lanskem Borštnikovem srečanju prejela nagrado za najboljšo uprizoritev. Foto: Peter Uhan / SNG DRAMA LJUBLJANA
Igralca Bine Matoh in Blaž Valič ter umetniška vodja Martina Mrhar s priznanim srbskim igralcem Davidom Tasićem - Dafom. Foto: Simon Kovačič
Prizor iz predstave Plemena v režiji Matjaža Latina
Prizor iz predstave Plemena v režiji Matjaža Latina. Foto: SSG TRST

Avtorica predstave Srečanje je uspešna, prodorna, doma in v tujini večkrat nagrajena hrvaška avtorica Nina Mitrović (1978). V intimni igri razgalja odnos med očetom in sinom, med katerima je globok značajski razkorak in nezmožnost prisluhniti drug drugemu.

Srečata se po večletni odtujenosti, povod je očetovo soočanje z bližajočim se življenjskim koncem. Mukoma poskušata razčistiti osebna in skupna poglavja družinskega sobivanja ter odraščanja, a premoreta bistveno premalo razumevanja in osebnih sposobnosti za vzpostavitev globlje vezi.

Komorna igra Srečanje je, kljub navzočnosti zgolj dveh družinskih članov, dejansko drama o celotni družini. Zanjo je bila hrvaška dramatičarka Nina Mitrović, ki se je občinstvu novogoriškega gledališča prvič predstavila leta 2007 z uprizoritvijo igre Ta postelja je prekratka ali Samo fragmenti, nagrajena tako doma kot v tujini. In z novogoriško postavitvijo je navdušila tudi v Srbiji.

Vzajemnost gledališč
Umetniška vodja SNG Nova Gorica Martina Mrhar je po vrnitvi z gostovanja v Somborju povedala: "V želji po obnovitvi nekdaj živahnega mednarodnega sodelovanja smo se z Narodnim gledališčem Sombor dogovorili za izmenjavo predstav. Konec marca smo v Novi Gorici gostili njihovo večkrat nagrajeno predstavo Čarovnik Fedorja Šilija v režiji Borisa Liješevića, mi pa smo aprila na njihovem malem odru odigrali Srečanje Nine Mitrović v režiji Primoža Beblerja. Odziv občinstva, tako novogoriškega kot somborškega, je bil izjemno topel, zato menimo, da bi bilo smiselno tudi v prihodnjih sezonah nadaljevati bogatenje programske ponudbe in predstavitev dosežkov enega in drugega gledališča."

Dominika Prijatelj, odgovorna za odnose in stike z javnostmi v novogoriškem gledališču, pa napoveduje: "Gostovanja dajejo priložnost, da ustvarjalci izmenjajo izkušnje, in obenem omogočajo gledalcem vpogled v ustvarjalne dosežke širšega gledališkega prostora – bodisi slovenskega ali mednarodnega. In ljubitelji gledališča si bodo v SNG Nova Gorica do konca sezone lahko ogledali še nekaj zanimivih gostovanj. Iz ljubljanske Drame prihajata uspešnici Hamlet v režiji Eduarda Milerja in Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija, ki je najboljša uprizoritev lanskega festivala Borštnikovo srečanje, iz SSG Trst pa predstava Plemena v režiji Matjaža Latina ter glasbena predstava Zaenkrat preložim samomor italijanske igralke Marine De Juli. To gostovanje je v sodelovanju s Kulturnim domom Gorica in Kulturnim domom Nova Gorica."
Film mladih gledališčnikov
V novogoriškem gledališču skrbijo tudi za Talijin podmladek. Tokrat člani Amaterskega mladinskega odra pripravljajo zanimiv gledališko-filmski projekt, posvečen 40. obletnici delovanja režiserja Emila Aberška v Novi Gorici, pobudnika in očeta novogoriškega mladinskega odra. Gre za enourni film z naslovom Sodba kulturi.

"Čeprav je film dokumentaren, ne gre zgolj za obnavljanje preteklosti in povzemanje pomembnih dogodkov iz zgodovine mladinskega odra. Nastal je kot človeški klic po védenju, kaj se je dogajalo, in po tem, da bi spomin na to ostal živ. Ne ozira se toliko na čas in osebe, ampak na čustva in spomine teh oseb. Združuje zgodbe tridesetih nekdanjih članov in sodelavcev novogoriškega Mladinskega odra iz različnih generacij, ki jih družijo spomini na isto stvar. Da bi se izognili idealiziranju, saj gre največkrat za spomine na mladost, so ustvarjalci iz koščkov preteklosti zgradili novo zgodbo, ki skozi film živi neodvisno in ki je v ozadju vsakega od nas danes," so mladi ustvarjalci napovedali nov projekt, katerega avtorji so Nejc Cijan Garlatti, Kaja Dragoljević, Sara Kenda, Ana Žbona, Matej Čelik in Patricija Valentinuzzi.