Foto: Uroš Hočevar/Gledališče Celje
Foto: Uroš Hočevar/Gledališče Celje

Tragedija Očiščenje je nastala po istoimenskem romanu finske pisateljice Sofi Oksanen, režiral pa jo je Finec Jari Juutinen. Predstava pripoveduje o polpretekli zgodovini v Estoniji, a kot pravi upravnica gledališča Tina Kosi, je za slovensko občinstvo lahko zanimiva, ker odpira zgodbe druge svetovne vojne, ki jih tudi pri nas še nismo presegli.

Foto: Uroš Hočevar/Gledališče Celje
Foto: Uroš Hočevar/Gledališče Celje
Sorodna novica Očiščenje: Kaj je tisto, zaradi česar se nekdo za vedno zavije v tišino?

Predstava slika zgodovinsko obdobje povojne in polpretekle Estonije. Dogajanje ves čas preskakuje v času, iz časa sovjetske okupacije Estonije ob koncu druge svetovne vojne v 90. leta prejšnjega stoletja, ko je Estonija postala neodvisna.

Zgodba pripoveduje o Aliide Truu, starejši kmetici, ki živi izolirano življenje na estonskem podeželju, in Zari, žrtvi trgovine z ljudmi na begu pred zvodniki. V vlogi Aliide Truu v predstavi nastopa Živa Selan, Zaro pa igra Maša Grošelj.

Očiščenje je ostra, bridka in kruta drama o ceni preživetja v razčlovečenem in krutem represivnem sistemu, je drama o ljubezni, izdaji in žrtvovanju, ki zastavlja vprašanja o intimnih odločitvah posameznika in politični odgovornosti v represivnih režimih, so o predstavi zapisali v gledališču.

Finsko-estonska pisateljica in dramatičarka Sofi Oksanen se v svojem pisanju nenehno ukvarja z bolečim obdobjem estonske zgodovine, ki sta ga oblikovali sovjetska in nacistična okupacija. Avtorica, ki je bila pred tremi leti gosta festivala literatur sveta Fabula, je obenem tudi angažirana zagovornica enakopravnosti spolov in aktivistka za pravice istospolno usmerjenih.

Foto: Uroš Hočevar/Gledališče Celje
Foto: Uroš Hočevar/Gledališče Celje

Ob Živi Selan in Maši Grošelj nastopajo v predstavi še Luka Bokšan, ki se bo prvič predstavil občinstvu celjskega gledališča, Aljoša Koltak, Rastko Krošl in Damjan M. Trbovc. Besedilo je prevedla Julija Potrč Šavli, dramaturginja je Alja Predan, scenograf, oblikovalec svetlobe in videa Teemu Nurmelin, kostumografka Tinja Salmi, avtor glasbe, zvoka in videa Ville Hyvonen.

Uprizoritev predstave je podprlo finsko ministrstvo za izobraževanje in kulturo.

Premiera predstave Očiščenje v SLG Celje