Kot je dejal Samobor, razlogi za odstop namreč niso osebne narave in je odločitev posledica odlašanja s prenovo gledališke zgradbe, ki se pojavlja v mandatu ministra za kulturo Vaska Simonitija.

SNG Drama Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
SNG Drama Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

"Odstop kaže brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi in umetnosti. Čista iluzija je namreč, da se minister Simoniti loteva zgolj najšibkejših (nevladnega sektorja; samozaposlenih; pogodbenih delavk, delavcev). Potem ko so bili ihtavo zamenjani vodilni kadri v Moderni galeriji, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Muzeju novejše zgodovine, Narodnem muzeju, Javni agenciji za knjigo in drugod, je odstop ravnatelja SNG Drama precej pričakovano dejanje v nizu, pa čeprav gre pri tem za specifičen in nemogoč položaj dotrajane gledališke stavbe in ljudi v njej," so zapisali v aktivu.

"Delovanje v kulturi ni nemogoče le v nevarnih stavbah, pač pa tudi med nevarnimi ljudmi"
Upajo, da se sproži plaz in da javno spregovori ter situaciji ustrezno in odločno odreagira čim več zaposlenih v kulturi in blizu nje. Kot pravijo, ima ideološki boj, kakor ga izvaja trenutna oblast, v (živi) kulturi in umetnosti neslutene in zelo hitre učinke. "Delovanje v kulturi ni nemogoče le v nevarnih stavbah, pač pa tudi med nevarnimi ljudmi," so zapisali.

Sorodna novica Igor Samobor odstopil z mesta ravnatelja ljubljanske Drame

Kot opisujejo, je SNG Drama zgodovinsko vajena delovanja v najtežjih razmerah, ob čemer naštevajo dolgotrajen boj za osamosvojitev od Nemškega deželnega gledališča. "In kakor je to gledališče na terenu, v partizanih, preživelo čas fašistične in nacistične okupacije, tako bo nemoteno delovalo tudi zdaj. Toda dotrajana stavba, ki ogroža zdravje in življenje tako nastopajočih kakor obiskovalk, obiskovalcev, je simptom. Minister bo zdaj, kajpak, v maniri svojega vodje in stranke jel razlagati, da že njegovi predhodniki niso poskrbeli za prenovo, toda dodati velja, da je ta hip edinole on odgovoren za zdrs SNG Drama na raven lokalnega gledališča in za obrat k popolni privatizaciji pogleda na ureditev razmer za kolikor toliko normalno delovanje in začetek gradbenih del."

Pozivajo k odstopu Simonitija, saj po njihovih besedah "njegovo obnašanje na sejah parlamentarnega odbora za kulturo in njegovo navijanje za povsem nepotreben muzej slovenske osamosvojitve niso samo farsa in norčevanje, ampak tudi ščuvanje in neposredna javna nevarnost".

Simoniti ne komentira odstopa Samoborja

Minister bo izjavo za javnost podal v sredo
Simoniti je v izjavi novinarjem dejal, da bo očitke Samoborja glede SNG-ja Drama Ljubljana komentiral, ko bo dobil enako priložnost na RTV Slovenija kot zdaj že nekdanji ravnatelj.

Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo
Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo

S Televizije Slovenija so sporočili, da so ministra Simonitija povabili v oddajo Odmevi. Z ministrstva so jim pojasnili, da ima minister danes zvečer javno tribuno v sklopu vladnega obiska Pomurja. Vabilo so zato na TV Slovenija ponovili tudi za sredno oddajo, a na odgovor še čakajo.

Z ministrstva za kulturo, na katero smo v MMC-ju naslovili vprašanja, povezana z odstopom Igorja Samoborja, so predtem skopo odgovorili, da bo minister izjavo za javnost podal v sredo.

Minister je sicer ob obisku Pomurja na vprašanje novinarja Radia Slovenija dejal, da na vprašanja radia ne bo odgovarjal, ko mu je enako vprašanje zastavil novinar Večera, je odgovoril enako in dodal: "To pa sploh ne."

Pozneje pa je zbranim medijem glede odstopa ravnatelja Drame dejal le, da bo na to odgovarjal, če bo dobil prostor v programu TV Slovenija.

Samobor: Do leta 2020 in nove zasedbe ministrstva za kulturo so stvari potekale dokaj normalno
"Prenova bi se po naših predvidevanjih in načrtih morala začeti jeseni prihodnjega leta, v 2022. Žal je prišlo do zaustavitve pri pripravi potrebne dokumentacije. Do leta 2020 in nove zasedbe ministrstva za kulturo so stvari potekale dokaj normalno, z ministrom Peršakom smo podpisali triletno pogodbo za projektiranje," je okoliščine za odstop pojasnil v ponedeljkovih Odmevih.

"Dve leti smo delali vse, kar je bilo potrebno, minister Simoniti pa je tretji del izvajanja pogodbe prekinil, rekoč, da je treba za nazaj preveriti vse, kar se je dogajalo. Ker so bile vse stvari sproti preverjane, nismo niti razumeli, v čem je bila težava. A nadaljevali smo delo pro bono, kajti Drama je v resnično iztrošenem stanju; od uporabnosti zgradbe pa je odvisno delovanje osrednjega dramskega gledališča."

Kot igralec Samobor ostaja član ansambla
Kot je dejal, bi lahko v letu, ki je zdaj minilo, uredili vso dokumentacijo, ki je potrebna, da se lahko začnejo resno pogovarjati o izvedbi gradbenih del. "A teh dokumentov zdaj nimamo in jih bo ekipa verjetno pridobivala v času, ko bo odstranjena osrednja ovira: to, da se projekt ne sme izvajati. No, nihče ni rekel, da se projekt ne sme delati, a nihče ga ne podpira. Znašli smo se sami, delamo po najboljših močeh, a ne kaže, da bi prišli daleč."

"Če bom s svojim odstopom olajšal delovanje, bo to dobro, kajti res mi je veliko do tega, da se hiša popravi," je še dejal v Odmevih in potrdil, da kot igralec ostaja član ansambla. Dodal je: "Zelo se veselim odra, ki ga tudi zelo pogrešam."

Odziv zaposlenih v SNG Drama

"S svojim odstopom je večino zaposlenih ravnatelj seznanil s pisnim obvestilom na dan svojega odstopa, obveščeni smo bili hkrati z javnostjo," so za MMC zapisali Maja Sever, sindikalna zaupnica sindikata Sviz SNG-ja Drama, Iva Babić, predsednica strokovnega sveta SNG-ja Drama, Dominik Cedilnik, sindikalni zaupnik sindikata Glosa v SNG-ju Drama in Saša Tabaković, predstavnik zaposlenih v svetu zavoda SNG-ja Drama.

"Projekt obnove Drame poteka mnogo prepočasi, zamujamo že vsaj 20 let. Celotni kolektiv, tehnični in umetniški del, delata v izjemno slabih pogojih, zato si, razumljivo, želimo čimprejšnjo obnovo prostorov. V naslednjih dneh se bomo s kolektivom posvetovali, kaj lahko v nastali situaciji naredimo, vsekakor pa si želimo, da bi bilo novo vodstvo strokovno kompetentno, sposobno in odgovorno," so poudarili.