Kot je zapisal  odstopni izjavi, se je ravnatelju med drugim uprlo nenehno sklepanje kompromisov z nekaterimi namišljenimi, destruktivnimi vodji zapletenega notranjega sistema umetniških korpusov in sindikalnih struktur. Foto: BoBo
Kot je zapisal odstopni izjavi, se je ravnatelju med drugim uprlo nenehno sklepanje kompromisov z nekaterimi namišljenimi, destruktivnimi vodji zapletenega notranjega sistema umetniških korpusov in sindikalnih struktur. Foto: BoBo
SNG Opera in balet Ljubljana
Peter Sotošek Štular je kritičen tudi do ministra za kulturo, za katerega pravi, da v svojem mandatu niti enkrat ni obiskal ljubljanske Opere, po uspešni sanaciji milijonske izgube pa je zavod kaznoval s prepolovitvijo sredstev za delovanje hiše. Foto: BoBo
Peter Sotošek Štular
KPeter Sotošek Štular Opero zapušča pol leta pred zaključkom petletnega mandata. Foto: BoBo

Kot je še zapisal, je s svojim delom in delom sodelavcev zadovoljen in se vsem tudi iskreno zahvaljuje. "Ponosen sem, da sem na začetku svojega mandata za pomočnika za vodenje baleta in opere izbral izjemna ustvarjalca, Sanjo Neškovič Peršin in Rocca, ki sta program v preteklih petih letih vrhunsko vodila in vsak na svojem področju dosegla izjemne dosežke. Gostovanj je toliko, da se jih otepamo, dvorane so polne zadovoljnih gledalcev. Opere ne zapuščam z lahkim srcem," piše ob odstopu.

"Ne morem sprejeti ignorantskega odnosa ministra, ki v tem času hiše ni obiskal niti enkrat"
V odstopni izjavi našteva "nekaj stvari, ki so postale preveč moteče" in ga zato vlečejo drugam. Strokovna integriteta mu namreč, kot je zapisal, ne dovoljuje več, da bi "še naprej izgubljal energijo, čas in talent za stvari, ki ne vodijo v pravo smer". Ne more sprejeti "škandalozno ignorantskega odnosa ministra za kulturo" do hiše, ki je v svojem mandatu po njegovih trditvah ni obiskal niti enkrat. "Znal pa je - po uspešni sanaciji milijonske izgube - zavod kaznovati s prepolovitvijo sredstev za delovanje hiše, torej za splošne stroške," dodaja ravnatelj v odstopu.

Tak način sesuvanja dobrih idej mu je tuj
Uprlo se mu je tudi "nenehno sklepanje kompromisov z nekaterimi namišljenimi, destruktivnimi vodji zapletenega notranjega sistema umetniških korpusov in sindikalnih struktur". Po njegovih besedah je bilo "preveč poskusov konstruktivnih dejanj po dokončani finančni sanaciji in stabilizaciji zavoda pospremljeno z ustrahovanjem in grožnjami s prijavo trpinčenja ali kaznivih dejanj in poslanih anonimk medijem ter inšpektorjem. Tak način sesuvanja dobrih idej, z izključnim namenom potešitve osebnih interesov, mi je tuj in ga ne morem razumeti," je še zapisal v odstopni izjavi.

Za ravnatelja ljubljanske Opere je bil Peter Sotošek Štular imenovan 15. septembra 2013, pred tem je bil nekaj mesecev tudi vršilec dolžnosti po odhodu predhodnika Mitje Bervarja. V tem času je Opera dve leti pred rokom zaključila več kot milijon evrov težko finančno sanacijo zaradi neporavnanih obveznosti do dobaviteljev, s katerimi se je soočala v zadnjih letih. Ob nastopu funkcije so ga pričakale še druge nepravilnosti, ki so nastale ob prenovi in širitvi zgradbe, v kar je bilo vloženih okrog 43 milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev. Napake obeh glavnih izvajalcev prenove, podjetij SCT in Vegrad, so namreč začeli ugotavljati že kmalu po zaključku del in primopredaji objekta decembra 2011.

Skrb zaradi zmanjšanega sofinanciranja
Po drugi strani so kljub finančni sanaciji zaposleni v opernobaletni hiši izražali skrb zaradi zmanjšanega sofinanciranja splošnih materialnih stroškov. Opozarjali, da je varčevanje v vseh teh letih pustilo vidne posledice ne samo na stavbi, temveč tudi na opremi.

Sotošek Štular zapušča Opero pol leta pred zaključkom petletnega mandata, in sicer v letu, ki ga zaznamuje 100. jubilej ustanovitve ljubljanskega opernega in baletnega ansambla. Ministrstvo za kulturo je že v iskanju novega kandidata za ta položaj. Prvi, lanski razpis ni uspel, letošnji pa še ni zaključen. Kaj se bo zgodilo v vmesnem času, na ministrstvu zaenkrat še niso pojasnili.