Leon Marič, Magdalena Reiter in Lada Petrovski Ternovšek so v novi plesni predstavi avtorice Magdalene Reiter raziskovali nasprotja med aktualnimi stanji odtujenosti, zapuščenosti, iztrganosti na eni strani in pripadnosti, prisotnosti ter upanja na drugi. Foto: Darja Štravs Tisu
Leon Marič, Magdalena Reiter in Lada Petrovski Ternovšek so v novi plesni predstavi avtorice Magdalene Reiter raziskovali nasprotja med aktualnimi stanji odtujenosti, zapuščenosti, iztrganosti na eni strani in pripadnosti, prisotnosti ter upanja na drugi. Foto: Darja Štravs Tisu
false
Mehanizem spomina določa fragmentiranost slik, podob, ki se utelešajo in znova izginevajo kot pretekli izseki samih sebe. Čas in dogodek sta razcepljena, posameznik (p)ostaja tujec v lastnem okolju. Foto: Darja Štravs Tisu

Koreografinja Magdalena Reiter se je v predstavi Oblike razdalje posvetila vprašanju odtujenosti in odsotne prisotnosti, ki ju prepoznava kot inherentni stanji sodobnega človeka, tem pa zoperstavlja iskanje pripadnosti in poskuse vzpostavljanja trenutka sedanjosti.

Reiterjeva v predstavi nastopa s plesalcema Lado Petrovski Ternovšek in Leonom Maričem. Skupaj so raziskovali stanja odcepitve, zapustitve, iztrganosti, individualnih in kolektivnih razdalj. Plesne prizore so gradili na podlagi principa spomina, njegove fragmentarnosti in nepopolnosti. Predstavo zato gradijo nepopolne, nezaključene podobe, ki prihajajo in izginevajo kot pretekli izseki samih sebe, ter zapolnjujejo razpoke v fragmentiranem času, suspendiranem med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. S fizičnimi stanji so posebej poudarili odnose nadomestitve, zamenjave ali projekcije, ki zapolnjujejo manjkajoče, izgubljeno.

Posameznik (p)ostaja tujec, prostor le oblika razdalje
"Čas in dogodek sta razcepljena, posameznik (p)ostaja tujec v lastnem okolju, gledališče pa kot prostor od nikogar in hkrati od vseh, vsakič nova oblika razdalje, ki jo skupaj oblikujemo; ustvarjalec in gledalec," so zapisali pred premiero, ki se bo odvila drevi ob 20. uri na velikem odru v Španskih borcih s ponovitvijo 13. februarja.

Predstavo, ki je delno nastala v času rezidence v gledališču na Cucky v Olomoucu na Češkem, sicer v produkciji Zavoda Mirabelka in koprodukciji s češkim partnerjem DW7, so sooblikovali še Mitja Vrhovnik Smrekar kot avtor glasbe, Andreja Kopač kot dramaturginja ter Janez Burger in montažer Miloš Kaluska kot avtorja videa.

Magdalena Reiter, koreografinja in plesalka, je rojena na Poljskem, od leta 2002 pa živi in dela v Ljubljani. Končala je Državno baletno šolo v Gdansku na Poljskem in znamenito plesno šolo PARTS (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju. Plesala je v številnih predstavah, ustvarila nekaj avtorskih predstav, dela kot koreografinja in plesna pedagoginja, vodi tudi poseben poletni festival plesnih delavnic Vibra.