Eden najbolj izpostavljenih gledaliških režiserjev mlajše generacije na območju nekdanje Jugoslavije Frljić je v zadnjem času prejel številne anonimne grožnje, ki jih je preiskovala tudi policija. Foto: Iztok Dimc/SMG
Eden najbolj izpostavljenih gledaliških režiserjev mlajše generacije na območju nekdanje Jugoslavije Frljić je v zadnjem času prejel številne anonimne grožnje, ki jih je preiskovala tudi policija. Foto: Iztok Dimc/SMG
Aleksandra Zec, HKD Teatar Reka
Reški HNK je letos od hrvaškega ministrstva za kulturo prejel 158.000 evrov, kar je za 59.210 evrov manj kot lani, kar so v gledališču ocenili kot neposredni udarec reški kulturi. Foto: Petar Fabijan/HKD Teatar Reka
Gledališče Ulysses sta ustanovila dolgoletna prijatelja in sodelavca, igralec Rade Šerbedžija in pisec Borislav Vujčić, s koncertom pa ga je leta 2001 z dobrodelnim koncertom odprla Vanessa Redgrave. Prva predstava gledališča je bila Shakespearjev Kralj Lear (na fotografiji) s Šerbedžijo v glavni vlogi.
Rade Šerbedžija o znižanju državnega sofinanciranja gledališča Ulysses pravi, da raje vidi, da so razlogi politični, saj bi v primeru, da gre za umetniške, to razumel kot žalitev. Foto: www.ulysses.hr

Če bi popustil pritiskom, bi to storil že avgusta lani, ko so pred gledališčem protestirali veterani in nogometni navijači, je dejal za tportal.hr. Takrat so celo razmišljali, da bi zavrnili denar od ministrstva za kulturo. "Zastavil sem gledališki del programa za Reko kot Evropsko prestolnico kulture in začel z delom. Izkazalo se je, da ne morem hkrati opravljati še dela intendanta. Nadaljujem tisto, kar sem delal v Zajcu, začrtali pa smo internacionalizacijo reškega gledališča v sklopu Evropske prestolnice kulture," je še pojasnil Frljić.

V reškem HNK-ju so potrdili, da se bo Frljić odslej posvečal projektu Reka - Evropska prestolnica kulture 2020, v sklopu tega pa z gledališčem še vedno sodeloval. Do objave javnega razpisa za novega intendanta bo HNK vodil dozdajšnji direktor reškega baleta Marin Blažević, ki je bil tesen Frljićev sodelavec.

Frljić, ki je v zadnjem času prejel številne anonimne grožnje, vlomili pa so tudi v njegovo stanovanje in stanovanje njegove partnerice, je ocenil, da so obračun z njim podprli v HDZ-ju. Spomnil je, da je prvi podpredsednik hrvaške vlade in vodja HDZ-ja Tomislav Karamarko med lansko volilno kampanjo kot predsednik HDZ-ja napovedal, da bo reški HNK, "ko bodo prišli na oblast, znova hrvaški in ljudski".

Neposreden udarec reški kulturi
Kot kapljo čez rob za režiserjev odhod se omenja tudi nižja sredstva, ki jih je letos hrvaško ministrstvo za kulturo namenilo HNK-ju, vendar pa je režiser zanikal, da bi bil to razlog za njegov odstop. Gledališče je letos prejelo 158.000 evrov, kar je za 59.210 evrov manj kot lani. Ker so druga hrvaška nacionalna gledališča v primerjavi z reškim prejela občutno več denarja, na Reki ocenjujejo, da nižanje ni posledica varčevalnih ukrepov, temveč gre za neposredni udarec reški kulturi. Reško gledališče financira večinoma mestna uprava s 6,6 milijona evrov letno, zato se sprašujejo, ali je gledališče nacionalno ali mestno.


"Hrvaška kultura ne more stati pod Hasanbegovićevo ustaško kapo"

Zahtevali so pojasnitve od ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića, iz Zagreba pa prejeli odgovor, da reški HNK "nima relevantnih predstav sodobnih in domačih avtorjev" niti "projektov, ki hrvaško kulturo postavljajo v evropski kontekst". Frljić in Blažević zavračata ocene ministrstva ter odgovarjata, da "mora minister Hasanbegović razumeti, da celotna hrvaška kultura ne more stati pod njegovo ustaško kapo".

Manj denarja je letos dodeljenega tudi gledališču Ulysses, in sicer 26.300 evrov manj, ker pomeni, da so prejeli polovico nižji znesek kot lani. Rade Šerbedžija, eden izmed utemeljiteljev gledališča, ki svoje predstave igra večinoma na Brionih, je nižji znesek komentiral z besedami, da raje vidi, da so razlogi politični. Če bi bili umetniški, bi namreč to razumel kot žalitev.