Zelo pomembno in vidno vlogo v operi ima zbor. Foto: Marko Knehtl
Zelo pomembno in vidno vlogo v operi ima zbor. Foto: Marko Knehtl

sezono začenja z Nabuccom, veličastnim delom opernega velikana Giuseppa Verdija, v katerem je izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog ter čut za operni spektakel.

Nabucco je Verdijeva tretja opera, sam pa je o njej večkrat dejal, da se je prav z njo in triumfom v milanski Scali začela njegova uspešna skladateljska kariera.

Priljubljeno zgodbo osvoboditve Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva iz Stare zaveze je Verdi na besedilo Temistocla Solere preoblikoval v veliki glasbeni "portret" o usodi nekega naroda, ki se je kot nalašč vkomponirala v italijansko gibanje (risorgimento) za osvoboditev izpod "orlovskih" krempljev habsburške monarhije.

Poleg virtuoznih in junaških solističnih partov ima v operi najvidnejšo vlogo pravzaprav zbor, v tem velikem glasbenodramatičnem prepletu interesov individualnega in kolektivnega pa je Verdi izoblikoval svoj prepoznavni slog ter čut za operni spektakel, ki ga bo na mariborski oder s svojim prefinjenim občutkom za detajle postavil italijanski režiser Filippo Tonon, so zapisali v mariborski operi.

V operi nastopajo Genadij Vaščenko (Nabucco), Miro Solman (Ismaele), Ivan Tomašev (Zaccaria), Rebeka Lokar (Abigaile), Irena Petkova (Fenena), Marko Mandir (Veliki duhoven), Dušan Topolovec (Abdallo) in Valentina Čuden (Anna).

Štiridejanko so premierno uprizorili 9. marca 1842, Nabucco pa je bil samo v krstni (spomladanski) sezoni v milanski Scali ponovljen še 65-krat.

Nabucco bo na sporedu še 7., 9., 11., 13. oktobra, 29. in 31. decembra ter 3. in 5. januarja 2019.