Lulubuj za začetek Primorskega poletnega festivala. Foto: RTV SLO
Lulubuj za začetek Primorskega poletnega festivala. Foto: RTV SLO
Godota pa še kar čakajo ... Foto: SNG Nova Gorica

Prireditev se je začela s predstavo Lulubaj, ki jo je na Titovem trgu v Kopru uprizorilo Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane. V dveh mesecih si bodo nato lahko obiskovalci ogledali še 17 predstav, razvrščenih v tri sklope. Morje prinaša zgolj gostujoče predstave, Brodolomci dela treh glavnih svetovnih dramatikov, Sirene pa bodo dokazale, da vsako morje gledališča potrebuje močno neurje, ki lahko izzveni tragično ali komično, kot je ponudbo letošnjega festivala opisal njegov umetniški vodja Primož Bebler.

Festival, ki prinaša adrenalinske užitke
Primorski poletni festival je v prvih letih ponujal morje užitkov, a kot so organizatorji zapisali ob letošnjem sporedu, bo tudi tokrat šlo za užitke, a bolj podobne tistim "adrenalinskim, ko se v hudem neurju znajdeš sredi morja na mali jadrnici in nesproščenem opazovanju 'rosso di sera, bel tempo si spera …' s čudovito školjko v roki ali pa z brancinom na krožniku. Dramsko gledališče potrebuje na odru dobro burjo, ne pa bonace. Ta je navadno pravi dolgčas."
Svetovni brodolomci
V skladu s tem prepričanjem so tudi pripravili sklope. Junake predstav čakajo razburljive usode, ki se končajo tragično ali komično, vendar nekakšen brodolom mora biti, navadno kar v glavi glavnega junaka. To dokazuje že sklop Brodolomci, v okviru katerega bodo uprizorjene predstave Čakajoč Godota (Primorski poletni festival, Festival estivo del Litorale in Slovensko narodno Gledališče, Nova Gorica), Kralj Ojdipus (Gledališče Koper/Teatro Capodistria in Prešernovo Gledališče Kranj) in Hamlet (Primorski poletni festival/Festival estivo del Litorale, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd – MESS, Sarajevo – Grad teatar Budva).

Sirene in morje
Nič manj razburljivo ne bo dogajanje v Sirenah, katere vodilna predstava bo Kraljica Margot, kot so jo postavili v Slovenskem mladinskem gledališču iz Ljubljane. Ob njej bodo na sporedu še Morfometrie, Osamljena ženska, Seks? Izvolite, in naj vam tekne!, Bužec on, bušca jaz, Marlene Dietrich, Sylvia Plath: Zasledovanje, Bassa Continua in Radio & Juliet. Morje pa prinaša predstave Bari, Izbrisana sporočila, miši, Posvečenje pomladi in Trst - Aleksandrija vkrcano.