Posnetek s ponedeljkove novinarske konference, na kateri je bil predstavljen program letošnjega festivala Trigger. Foto: Gledališče Glej
Posnetek s ponedeljkove novinarske konference, na kateri je bil predstavljen program letošnjega festivala Trigger. Foto: Gledališče Glej

Trigger 2022 se z glavnino dogajanja v Mariboru začenja danes in bo trajal do sobote, nekaj dogodkov bo tudi v Ljubljani. Program se v dopoldanskih urah začenja na mariborskem Intimnem odru GT22 s ciklom gledaliških esejev Tako rekoč: Blaž Šef: Pet načrtov mikroglobalizacije.

Kako se povezovati in udejanjati decentralizacijo?
Sledila bo okrogla miza, naslovljena Decentralizacija gradnje občinstva: izkušnje in navdihi. Alma R. Selimović iz zavoda Bunker, ki bo okroglo mizo moderirala skupaj z Niko Bezeljak, je povedala, da je decentralizacija eden od ključnih konceptov demokratizacije in dostopnosti kulture oziroma umetnosti.

Vendar zaradi dejstva, da v Sloveniji – kar se tiče politike – decentralizacija ostaja na deklarativni ravni, na okrogli mizi ne bo toliko pogovora o sistemskih rešitvah, ampak se bodo osredotočili na že obstoječe prakse in možnosti, ki so prepoznane kot potenciali, da bi se znotraj sektorja sami začeli povezovati in udejanjati decentralizacijo.

Na okrogli mizi bodo sodelovali Tamara Bračič Vidmar (Bunker), Miha Firšt (Hiša kulture Celje), Anja Koleša (Dom kulture Kamnik) in Nina Ukmar (Kosovelov dom v Sežani). Sledila bo razprava, s katero bodo deloma nagovorili tudi domačo javnost – selektorje in programerje kulturnih domov, kulturnih organizacij in tudi učitelje v šolah.

Sorodna novica Novi festival Trigger: vse najdrznejše neodvisne predstave na kupu

Stik z mednarodnim okoljem na domačem terenu
Platforma Trigger je leta 2019 zrasla iz želje, da prostor slovenske neodvisne produkcije odprejo mednarodnim gostom in omogočijo lokalnim umetnikom na domačem terenu stik z mednarodnim okoljem. Glavni strateški cilj platforme je izboljšati konkurenčne možnosti za slovenske umetnike na mednarodnem trgu, izboljšati položaj za slovenske producente s področja neodvisne uprizoritvene produkcije ter izboljšati možnosti distribucije neodvisne produkcije s področja uprizoritvenih umetnosti, nacionalno in mednarodno.

Predstavitev produkcij, okrogla miza in diskurzivni program
Skozi platformo razvijajo tri programske stebre, pri čemer je programska koordinatorka platforme Barbara Poček kot najpomembnejšega izpostavlja showcase program sodobne neodvisne uprizoritvene produkcije, na katerem se predstavljajo produkcije, za katere programski svet oceni, da so zanimive za mednarodno okolje. Letos je v programu deset predstav, dva pogovora z umetniki in projekcija filma.

Drugi programski steber platforme Trigger je današnja okrogla miza in tretji diskurzivni program, ki letos odpira vprašanje prihodnosti mednarodnega sodelovanja in umetniške distribucije pod novimi pogoji, ki so jih prinesle zdravstvene, ekološke in socialne krize.

Zavodi Delak, Emanat in Sploh se predstavijo
Gledališče Glej platformo Trigger razvija skupaj s Centrom za kreativnost, Bunkerjem, Mestom žensk, Momentom, Pekinpahom ter Slovenskim mladinskim gledališčem in Masko - program Nove pošte. Showcase vsako leto vključuje tudi predstave drugih producentov iz Slovenije – letos bodo predstavljene produkcije zavodov Delak, Emanat in Sploh.

Začetek platforme Trigger