Predstava bo premiero doživela drevi ob 20. uri, ponovitvi sledita v nedeljo in ponedeljek ob isti uri. Primerna je tudi za otroke, starejše od petih let.

V predstavi plešeta Beno Novak in Kristyna Šajtošova, ki sta ob Barbari Novakovič tudi soavtorja giba. Foto: Mojca Gorjan
V predstavi plešeta Beno Novak in Kristyna Šajtošova, ki sta ob Barbari Novakovič tudi soavtorja giba. Foto: Mojca Gorjan

Atributi in ikonografija personifikacijskih tipov mesecev
Predstava Alegorije mesecev – atributi vključuje nihanja, ki jih ustvarjajo meseci. Posamezni meseci so zastopani s podobami iz aktivnega, prazničnega ali delovnega cikla z atributi in ikonografijo personifikacijskih tipov mesecev iz serije književnih in likovnih podob.

V središče dogajanja je postavljeno telo, ovito v razpoloženju koledarskih "aberacij" in spreminjanj; v presečišču je vsakdan s koledarskimi opravili v prepletu med vita activa in vita contemplativa. Poudarke zastopajo alegorije letnih časov s svojimi atributi. Napetost med dnevnimi opravili, časom t. i. počitka in potovanj ustvarja vrzeli med ekstremi fizičnega in psihičnega bivanja, piše v napovedi.

Foto: Mojca Gorjan
Foto: Mojca Gorjan

Spremenjen koncept naravnega reda letnih časov
Zaradi podnebnih sprememb se je začel spreminjati tudi koncept naravnega reda letnih časov in s tem zamaknil strukturo sveta, v katerem živimo. Gotovost se je zamajala v osi. Sprožila je trepet ob nastalih razpokah v strukturi letnih časov, podobi sveta in mesecev v njih. Prostor meseca je spremenljiv in vezan na podnebje in lego, a neprecenljiv je čas, ko je pomlad zares pomlad in ko je zima, zima, še piše na spletni strani Španskih borcev.

Za zvočno podobo predstave je poskrbel Gal Škrjanec Skaberne, za izdelavo scenskega elementa Marko Udvanc. Predstava je nastala v produkciji Muzeuma Ljubljana in v sodelovanju s Španskimi borci – Centrom kulture v Mostah.