Glede kazenskega pregona Kirila Serebrenikova se je že v preteklosti oglasilo več znanih imen iz kulturniške sfere, ki trdijo, da ga preganjajo zaradi njegovega umetniškega dela. Foto: Reuters
Glede kazenskega pregona Kirila Serebrenikova se je že v preteklosti oglasilo več znanih imen iz kulturniške sfere, ki trdijo, da ga preganjajo zaradi njegovega umetniškega dela. Foto: Reuters

Leta 1969 rojeni Serebrenikov je danes z zapisom na enem izmed družbenih omrežij sporočil, da so ga o tem obvestili moskovski kulturni uradniki. Kot je zapisal, mu je bilo sporočeno, da bo njegova pogodba za umetniško vodenje priznanega moskovskega gledališča Gogolj Center potekla 25. februarja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Sodišče odločilo, da je ruski režiser Serebrenikov kriv poneverbe

Ob tem je namignil, da se bo začelo nekaj novega, a podrobnosti ni razkril. "Zahvaljujem se prijateljem, študentom in sovražnikom za edinstveno izkušnjo, ki mi je pomagala priti do konca številnim stvarem," je zapisal ter vsem zaželel miru in ljubezni.

Vračanje k "najbolj pomilovanja vrednim sovjetskim praksam"
Sodišče v Moskvi je junija lani odločilo, da je Serebrenikov, ki je bil pred sodišče prvič priveden leta 2017, kriv poneverbe. Med letoma 2011 in 2014 naj bi si skupaj s tremi sodelavci z goljufijami prilastil okoli 133 milijonov rubljev (okoli 1,7 milijona evrov), ki jih je ruska vlada namenila za umetnost. Sodišče mu je odredilo triletno pogojno kazen in plačilo varščine, ob tem pa mu je prepovedalo tudi nadzorovanje kulturnih organizacij.

Serebrenikov je od samega začetka trdil, da so obtožbe proti njemu konstrukt. Že pred sodnim procesom je imel težave z ruskimi oblastmi, saj je bil zelo kritičen do naraščajoče cenzure v umetnosti. Leta 2016 je opozoril, da se razmere v državi "vračajo k najbolj pomilovanja vrednim sovjetskim praksam".

Sorodna novica Serebrenikov se ne bo pritožil na razsodbo sodišča: "Krivična razsodba ga je potrla"

Satirično upodabljanje pogubne vloge Cerkve in države
Mnogi primer Serebrenikova povezujejo z njegovo kritiko Ruske pravoslavne cerkve, ki ima tesne vezi s tamkajšnjimi oblastmi. Tudi rusko ministrstvo za kulturo je podprlo obtožbe proti režiserju. Njegova dela, ki se posvečajo temam, kot so politika, vera ali spolnost, so redno deležna napadov predstojnikov Pravoslavne cerkve in pripadnikov oblasti.

Že po njegovi aretaciji v letu 2017 so se začeli množiti tudi pozivi vplivnežev iz ruskega sveta umetnosti, ki so se jim pridružila tudi mnoga mednarodna imena. Pred lanskim zaslišanjem pa je več kot 3000 ruskih kulturnikov v odprtem pismu pozvalo ministrico za kulturo, naj opusti tožbo proti Serebrenikovu, čigar dela so satirično prikazovala po njegovem pogubno vlogo cerkve in države v ruski družbi. Kulturniki so takrat zapisali, da gre nedvomno za montiran proces proti režiserju.