Serebrenikov je na sodišču nosil masko, na kateri je upodobljen sovjetski pevec Viktor Coj, o katerem je posnel film Leto (slov. Poletje). Foto: AP
Serebrenikov je na sodišču nosil masko, na kateri je upodobljen sovjetski pevec Viktor Coj, o katerem je posnel film Leto (slov. Poletje). Foto: AP

Takoj po razsodbi moskovskega sodišča je ta priznani ruski gledališki in filmski režiser sicer dejal, da se bo pritožil in da si ne more privoščiti plačila globe. Zdaj pa je njegov odvetnik po pisanju nemške tiskovne agencije sporočil, da se na razsodbo ne bo pritožil. Kot je še povedal odvetnik, je bilo sicer vsem jasno, da je Serebrenikov nedolžen in da ni oškodoval države.

Sorodna novica Sodišče odločilo, da je ruski režiser Serebrenikov kriv poneverbe

50-letni režiser je bil pred sodišče priveden pred tremi leti. Junija je odločilo, da je kriv sodelovanja pri goljufijah, s čimer si je prilastil 133 milijonov rubljev, kar znaša okoli 1,7 milijona evrov, ki jih je ruska vlada namenila za umetnost.

Soobtožena bosta izpodbijala sodbo
Njegova sodelavca, ki jima je sodišče prav tako odredilo pogojno kazen, pa sta se odločila, da bosta izpodbijala sodbo. Kot so sporočili s sodišča, so v ponedeljek prejeli s tem povezano dokumentacijo, še poroča DPA.

Serebrenikovu, za katerega si je sicer tožilstvo prizadevalo doseči šestletno zaporno kazen, so že takoj po aretaciji v bran stopili ugledni ruski umetniki in intelektualci, pozneje pa še številni podporniki po svetu.

Ministrstvo za kulturo soglaša z obtožbami
Obtožbe proti režiserju pa je po drugi strani podprlo tudi rusko ministrstvo za kulturo, na katero je pred dnevi več kot 3000 ruskih kulturnikov naslovilo odprto pismo. V njem so pozvali ministrico za kulturo Olgo Ljubimovo, naj se zavzame za opustitev tožbe proti njemu, saj so prepričani, da gre za montiran proces.