Cveto Sever (1948–2018). Foto: LGL
Cveto Sever (1948–2018). Foto: LGL
Lutkovno gledališče Kranj
Cveto Sever je Lutkovno gledališče Kranj ustanovil v 70. letih minulega stoletja, njegovo delo pa že več kot dve desetletji nadaljuje njegov sin Boštjan Sever. Foto: Lutkovno gledališče Kranj

Cveto Sever, ki se je rodil leta 1948 v Ljubljani, se je v svojem delu od samega začetka poigraval z deziluzionizmom in ves čas priznaval teatralnost. V predstavah se je gibal med vlogami interpreta, protiigralca in pripovedovalca, pri čemer je pogosto stremel k improvizaciji in vselej zavračal šablonsko ustvarjanje.

Čarobnost igre med lutko in lutkarjem
Njegove predstave so temeljile na igri med lutko in lutkarjem, kjer so se prepletale pripoved, gledališka in lutkovna igra z glasbo ter gibom. Kot lutkar solist je po Sloveniji odigral več kot 2.500 predstav.

Sever je bil v našem lutkarstvu kot solo igralec dolgo zelo samosvoj pojav, je v spominskem zapisu ob njegovi smrti zapisal direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Uroš Korenčan.

Linhartova plaketa in Pengovova nagrada
Cveto Sever je prejel Linhartovo plaketo za izredne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke na lutkovnem področju in Pengovovo nagrado za poseben prispevek slovenski lutkovni umetnosti.

Kot je še zapisal Korenčan, je Sever s svojim delom temeljno prispeval k razvoju lutkarstva pri nas, še pomembneje pa je, da je z enormnim obsegom nastopov po vsej Sloveniji očaral številne generacije otrok, ki v svojem srcu njegovo iskrivost nosijo naprej.

Cveto Sever se je poslovil v sredo v 71. letu starosti.