Vizualija: Ana Čigon, Izklop dela, 2022
Vizualija: Ana Čigon, Izklop dela, 2022

Gre za nadaljevanje lanskega in hkrati dolgoletnega Nagibovega procesa raziskovanja, eksperimentiranja, premišljevanja in uprizarjanja onkraj ustaljenih prostorov in produkcijskih struktur. Dogajanje pod kuratorsko taktirko Petre Hazabent bo potekalo na zunanjih lokacijah in notranjih prizoriščih, kot so Kulturni inkubator MKC, GT22 – avla, knjižnica in blackbox, Kibla Portal in gozd.

Brezodra je namenjena iskanju ter preizpraševanju novih perspektiv in uprizoritvenih strategij, "ki nastajajo ob premisleku o grajenju (novih) skupnosti in načinih drugačne prisotnosti, pozornosti in delovanja. Je zamisel in prispevek k razvoju novih modelov kulturne produkcije, ki se oddaljujejo od uveljavljenih sistemov produciranja in percipiranja umetniških del. Je poskus, ki gledalca vabi v izkustven vpogled v ustvarjalne metode, procese in (umetniško) delo nasploh," so zapisali pri mariborskem društvu za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov Nagib.

Sorodna novica Začetek raziskovalno-eksperimentalnega dogajanja brezOdra društva Nagib

Med drugim pripravljajo hodiperformativni zvočni sprehod z naslovom Zvok šakala, ki so ga osnovale Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva. "Izhodišče dokumentarne igre Glas šakala je študija primera migracijskih poti šakala, ki se v zadnjih desetletjih z Balkana širi proti srednji in vzhodni Evropi, naraščanje njegove številčnosti in prostorske razširjenosti pa sproža konflikte, povezane s človekovimi interesi," so zapisali.

Vesna Bukovec, Tia Čiček in Ana Čigon bodo izvedle Delo v nastajanju / Utopični počitek, ki je performativno branje z namenom krajšega počitka med celodnevnim dogajanjem. Udeleženke in udeležence vabijo k "počitku ob poslušanju nežnih, mestoma radikalnih, misli o utopičnih svetovih in skupnostih, ki bivajo onkraj zmožnosti našega okolja in družbenih ureditev".

Umetnica Tery Žeželj pa bo v sodelovanju z Alicio Ocadiz predstavila Večerjo tekočih zgodb, zadnje od štirih poglavij raziskovalnega umetniškega projekta Mnogovrstne pokrajine.

12:00: Kulturni inkubator: Izkustven uvod v BREZODRA in kosilo
Zasnova in izvedba: Anja Bornšek v dialogu s Petro Hazabent

14:00: Kulturni inkubator: ZVOK ŠAKALA - hodiperformativni zvočni sprehod
Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva

16:00: GT22: DELO V NASTAJANJU. UTOPIČNI POČITEK / slušni počitek in odprtje razstave
Vesna Bukovec, Tia Čiček in Ana Čigon

18:00: Kibla Portal: MNOGOVRSTNE POKRAJINE: VEČERJA TEKOČIH ZGODB
Alicia Ocadiz in Tery Žeželj

19:00: Kibla Portal: Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage

20:00: Kibla Portal: “ŠE NEZNANO” edicija FUCKING HELL
Kolektiv All the children