Dogajanje letošnjega brezOdra poteka v dveh delih. Foto: Nagib Maribor
Dogajanje letošnjega brezOdra poteka v dveh delih. Foto: Nagib Maribor

Mariborsko društvo za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov Nagib pripravlja tako letošnji brezOdra po dveh letih epidemije, ki sta prispevali k rekonstrukciji odrskega programa in sta potekali po izložbah v mestnem jedru. Po 17 letih delovanja društva je tokratno dogajanje brezOdra logično nadaljevanje njihovih usmeritev.

Pomanjkanje vadbenih prostorov in prizorišč
Zaradi pomanjkanja vadbenih prostorov in primernih prizorišč za neinstitucionalne sodobne uprizoritvene prakse v mestu, pa tudi potrebe po razvijanju eksperimentalnih oblik uprizarjanja, si bodo letos prizadevali vzpostaviti skupnost in ozračje, ki temelji na odpiranju, participaciji in vzajemnosti, kjer tudi občinstvo postane del skupnosti in je aktivno.

BrezOdra ni en prostor, pač pa mreža eksperimentalnih, uprizoritvenih in ustvarjalnih praks. Občinstvo lahko vstopa v procese posameznih ustvarjalcev, v njihovo razmišljanje in začetne ustvarjalne korake, pojasnjujejo v Nagibu in dodajajo, da gre za večplastni kuratorski in ustvarjalni koncept, ki poskuša prehajati meje in okvire ustaljenih ustvarjalnih praks, načinov in formatov uprizarjanja kot tudi klasičnih uprizoritvenih prostorov.

Natančen program letošnjega brezOdra si lahko ogledate tukaj.

Dogajanje bo potekalo v dveh delih. Od 20. junija do 1. julija bo potekala prva faza brezOdra na več zunanjih lokacijah in notranjih prizoriščih, kot so Kulturni inkubator MKC, Studio Lutkovnega gledališča, GT22, pa tudi v virtualnem (med)prostoru. Šest ustvarjalnih ekip se bo lotilo raziskovanja in eksperimentiranja z odpiranjem različnih tem in zamisli.

Podpora lokalnim ustvarjalcem
V tokratni izvedbi bo Nagib podprl lokalne ustvarjalce, ki s svojo prakso presegajo konkretni odrski žanr in klasične odrske uprizoritve. Ustvarjalci bodo v središče postavili potenciale svojih ustvarjalnih procesov in jih v različnih formatih in prostorih med 22. in 28. junijem odpirali tudi občinstvu.

Prvi odprti format, ki si ga lahko ogleda občinstvo oziroma zainteresirana javnost, se bo zgodil v sredo dopoldne, ko bo Ivan Mijačević kot prvi izmed ustvarjalcev odprl vrata v svoj proces v Studiu Lutkovnega gledališča Maribor.

Celotna kolekcija prostorskih in (med)mrežnih ustvarjalnih posegov, srečevanj in dokumentarnega gradiva, ki bo nastala v dvanajstih dneh ustvarjalnega procesa, bo 1. julija javno predstavljena na zaključni prireditvi na več mariborskih prizoriščih. Drugi del brezOdra bo med 2. julijem in 2. avgustom potekal z enomesečno prostorsko umestitvijo nastalih del v Kulturni inkubator.