Foto: Gledališče Koper/Igor Motl
Foto: Gledališče Koper/Igor Motl

Predstava je nastala v koprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung.

Predstava, ustvarjena tudi v luči epidemije in nesporazumov
Drevišnja uprizoritev je po težavah zaradi epidemije in nesporazumih zmaga nad vsemi okoliščinami, je poudarila Katja Pegan. Poudarila je še, da so z zamislijo o uprizoritvi te "drame o bolečem soočanju s preteklostjo" k njim najprej pristopili iz Gledališča Banjaluka in so tudi že začeli vaje, po zamenjavi vodstva pa se banjaluško gledališče v projektu ni več prepoznalo.

Avtor romana Goran Vojnović je izrazil veselje, da skoraj desetletje staro besedilo "živi", po drugi strani pa mu je dalo to tudi misliti: "Če še vedno obstajajo potrebe, da se to besedilo uprizarja, pomeni, da v bistvu vsi tisti problemi, o katerih govori, še vedno obstajajo med nami."

Režiser Marko Misirača je povedal, da se v sami predstavi prepozna dobra energija med igralci. Sicer pa so se čim bolj dosledno držali besedila, a zadeve vseeno pustili odprte interpretacijam občinstva. Čeprav po razpadu nekdanje skupne države mislimo, da nimamo veliko skupnega, pa predstava pokaže prav nasprotno, je doda režiser.

Srdjan Knjeginić, v. d. direktorja gledališča v Prijedoru, kjer je bila predstava premierno uprizorjena, je spomnil, da gre za njihovo prvo sodelovanje s katerim od slovenskih gledališč, po njegovem mnenju pa jim bo ta projekt lahko odprl tudi nova vrata.

Foto: Gledališče Koper/Igor Motl
Foto: Gledališče Koper/Igor Motl

Televizor v osrednji vlogi
Osrednjo vlogo v postavitvi igra televizor. Po besedah scenografinje Dragane Purković Macan gre za metaforo, saj je televizor v nekdanji Jugoslaviji zavzemal osrednje mesto v vseh domovih, iz njega oziroma medijev pa je prihajalo veliko dobrega, a tudi slabega. Avtor glasbe in videa Petar Bilbija je povedal, da so se poigrali z retroglasbo iz tistega časa, pri čemer so se potrudili, da ne bi zapadli v ikonografijo nekdanje Jugoslavije in da bi glasba ostala bolj univerzalna.

Blaž Popovski v vlogi Vladana. Foto: Gledališče Koper/Igor Motl
Blaž Popovski v vlogi Vladana. Foto: Gledališče Koper/Igor Motl

Igralec Blaž Popovski, ki upodablja Vladana, je priznal, da je bil velike vloge vesel, a je imel hkrati tremo, saj je moral zaigrati v jeziku, ki ga ni nikoli govoril. Sicer pa je menil, da gre za "super izkušnjo" za mladega igralca, kot je sam. V predstavi igrajo še Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Miljka Brđanin, Dean Batoz in Mirela Predojević. Avtorja dramatizacije sta Ivan Velisavljević in Aleksandar Novaković.

Drevišnja predpremierna uprizoritev na Martinčevem trgu v Kopru se bo začela ob 21.30, kjer bo tudi premiera predstave, ki bo 30. julija ob isti uri.