Premiera predstave Tekstura:: Skrij me sneg, ki je nastala v produkciji zavoda Delak, bo drevi ob 21. uri v Osmo/zi, prve ponovitve sledijo 9. , 12. in 13. maja.

NSK-kovček za duhovno uporabo: na fotografiji Jožeta Suhadolnika so nadškof Alojzij Šuštar (v ospredju), škof Stanislav Lenič in Laibachov Milan Fras. Foto: Zavod Delak
NSK-kovček za duhovno uporabo: na fotografiji Jožeta Suhadolnika so nadškof Alojzij Šuštar (v ospredju), škof Stanislav Lenič in Laibachov Milan Fras. Foto: Zavod Delak

Režijo predstave podpisuje Dragan Živadinov v sorežiji z Aljošo Živadinovom Zupančičem. Knjižna predloga Miklavža Komelja, naslovljena Skrij me, sneg (Slovenska matica, 2021), pripoveduje o srečanju med mladeničem in škofom (lik se naslanja na Stanislava Leniča). Komeljevo delo vsebuje poseben tok izjemne zavesti in je strukturiran z redkim jezikovnim materialom, ki pa razvija obsesivno besedilnost. Ta besedilnost je Živadinovu omogočila znotraj nje strukturirati svojo konfliktno lego in s tem izoblikovati dramatizacijo, polno vere v gledališče.

Sorodna novica Miklavž Komelj: Skrij me, sneg

Izhajanje iz obrednosti gledališke forme
Dragan Živadinov ni v gledališču nikoli razvijal psihološko motiviranih, vzročno-posledičnih prizorov, največkrat izhaja iz obrednosti gledališke forme. Vsaka predstava je vedno večvektorski produkt in tako je glas prvi vektor te nove predstave.

Drugi vektor je dvoglasje, ki izhaja iz prvega obdobja gledališke umetnosti Živadinova, iz gledališča Sester Scipion Nasice in Neue Slowenische Kunsta (NSK). Dvoglasje se nanaša na podobo Magičnega škofa, na predstavo Krst pod Triglavom in na NSK-kovček za duhovno uporabo. "Retrogardistično gibanje je pravzaprav eden od sprožilcev romana!" so poudarili v napovedi. Tretji vektor predstave je uperjen v ekumensko.

"Ni več daljav, so samo še razdalje"
Četrti in zadnji vektor pa so prva umetniška dela Dunje Zupančič iz istega obdobja, kot je nastajala retrogardistična umetnost – iz obdobja prejšnjih življenj. "Tako bo snežni krog sklenjen. Ni več daljav, so samo še razdalje," še piše v napovedi.

V predstavi nastopajo Jožica Avbelj (partizanka, jasnovidka in zdravilka), Iva Babić (partizanka plesalka), Boris Ostan (škof Stanislav) in Timotej Novaković (Miklavž Komelj). Scenografijo in kostumografijo podpisuje Dunja Zupančič, oblikovanje digitalnih podob Gregor Mesec, glasbo in oblikovanje zvoka Ana Jerina ter oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo Janez Kocjan, za lekturo je poskrbel Jože Faganel.