Žlahtna komedija Večno mladi po mnenju žirije
Žlahtna komedija Večno mladi po mnenju žirije "očara z navdihnjeno, usklajeno in skrbno odmerjeno ansambelsko igro, s povezovanjem prvin odrskega giba in plesa ter virtuoznega solo- in večglasnega petja. Foto: SNG Maribor/Damjan Švarc
Iztok Mlakar v Pašjonu
Igralec, skladatelj, pisec, kantavtor Iztok Mlakar je kot dramski pisec debitiral leta 2007 z burko Duohtar pod mus!, sledila je burkaška moraliteta Sljehrnik, Pašjon pa je njegovo tretje komično dramsko delo. Foto: Jaka Varmuž
Sandy Lopičić
Sandy Lopičić (1973) velja za vsestranskega glasbenogledališkega nemško-bosansko-avstrijskega multitalenta, saj je namreč pianist, skladatelj, gledališki režiser, skladatelj filmske glasbe in igralec. Foto: SNG Maribor/Damjan Švarc
Mateja Pucko očarala v vlogi gospe … PuckoŽirija je soglasno odločila, da je žlahtna komedijantka 2016 Mateja Pucko za vlogo gospe Pucko v songdrami Večno mladi v izvedbi mariborske Drame.
Mateja Pucko očarala v vlogi gospe … PuckoŽirija je soglasno odločila, da je žlahtna komedijantka 2016 Mateja Pucko za vlogo gospe Pucko v songdrami Večno mladi v izvedbi mariborske Drame. Foto: Damjan Švarc

Strokovno žirijo letošnjih Dnevov komedije v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje so sestavljali direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj, režiser Jaka Andrej Vojevec in gledališki kritik Slavko Pezdir.

Večno mlada množica asociativno bogatih prvin
Žlahtna komedija Večno mladi po mnenju žirije "očara z navdihnjeno, usklajeno in skrbno odmerjeno ansambelsko igro, s povezovanjem prvin odrskega giba in plesa ter virtuoznega solo- in večglasnega petja. Presvetljena je z radostjo odrskega ustvarjanja in žlahtne teatraličnosti v vseh razsežnostih. Z množico asociativno bogatih prvin in detajlov omogoča gledalcu, da doživi mnogo več, kot ponuja zgolj literarna ali glasbena predloga."

Mateja Pucko očarala v vlogi gospe … Pucko
Žirija je soglasno odločila, da je žlahtna komedijantka 2016 Mateja Pucko za vlogo gospe Pucko v songdrami Večno mladi v izvedbi mariborske Drame. V obrazložitvi so zapisali, da je Puckova v zgledno izenačeni in partnersko soustvarjalni igralski družini navdušila in očarala z likom nekdanje rokerske upornice in rahlo misteriozne dame, ki se ves čas drži na varni distanci, obenem pa je povsod navzoča in pripravljena na vsakršno akcijo. Vlogo je izoblikovala celostno, s polnokrvno telesno izraznostjo in igralsko ter pevsko virtuoznostjo.

Iztok Mlakar nagrajen za obujanje žlahtne tradicije
Kot avtor komedije in glasbe za predstavo Pašjon ter interpret Hudiča kot prvega igralca in navdihovalca vsega komedijskega dogajanja je letošnji žlahtni komedijant postal Iztok Mlakar. Predstava Pašjon je nastala v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gledališča Koper. V obrazložitvi so zapisali, da Mlakar s svojim delovanjem "obuja žlahtno tradicijo igralcev, komedijantov in komediografov v eni osebi, ki sega vse do Moliera in Shakespeara. Kot Hudič in prvi igralec v nobenem trenutku ni blasfemičen ali vulgaren, temveč vseskozi bistroumen in tudi avtoironičen kritik večnih človeških slabosti in napak".

Kako temo staranja predstaviti na svež način
Sandy Lopičić je postal žlahtni režiser letošnjega leta, kar si je prislužil s slovensko praizvedbo songdrame Večno mladi. V obrazložitvi piše: "V režiji neobičajnega odrskega žanra na izviren in svež način obdeluje aktualno temo staranja in minljivosti kot prepleta zlatih časov rokenrola z vsemi spremljevalnimi življenjskimi stili ter tragikomične poslednje postaje, kjer se v luči bližnje smrti ovemo radosti življenja z vsemi njegovimi tegobami in absurdnostmi vred. Obenem je to tudi igra o gledališču ali cirkusu, o tem, kako z igrivostjo, hudomušnostjo in glasbo lahko premagamo trpkost vsakdana."

Še bienalno žlahtno pero
Nagrado bienalnega natečaja žlahtno komedijsko pero, ki se je zaključil konec septembra, je žirija v sestavi Tina Kosi (predsednica), Tatjana Doma in Boris Kobal podelila avtorju komedije Grenlandija Vinku Möderndorferju. Žirija je izmed 16 prispelih besedil enega izločila zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja. Lanskega decembra je žirija sprejela soglasno odločitev, da se nagrada podeli Möderndorferju. Delo Grenlandija je umeščeno v sodobni trenutek ter se poigrava s temo demence, se pravi s fenomenom in grožnjo današnjega časa. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da avtor zgodbo o razpadli družini, v kateri ni več pravih iskrenih vezi - odnose narekuje denar - spretno poveže z današnjim družbenim trenutkom, ko goljufija in utaja davkov postajata nacionalna dejavnost.

Glas ljudstva tudi šteje …
Letošnji komedijanti in komedijantke večerov po izboru občinstva pa so Uroš Smolej v Triu, Primož Pirnat v Divjaku, Ana Facchini v Tartuffu, Tjaša Železnik v Čudežni terapiji, Jernej Šugman v Demokraciji, Iztok Mlakar v Pašjonu, Anica Kumer in Evgen Car v Nostalgični komediji in Mateja Pucko v Večno mladih.