Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Uroš Fürst v drami brez patetike spregovori o eni najpogostejših duševnih bolezni sodobnosti – depresiji, so zapisali v obrazložitvi. Kot še piše, predstava ruši ovire in predsodke, obenem pa prikaže tudi pot do iskanja pomoči. Fürst ne govori le o duševnem zdravju in težavah, temveč z vključevanjem občinstva ozavešča in spreminja tudi odnos do duševnih bolezni. Prikazal je namreč, kako lahko majhne, na videz banalne stvari, kot so ples, sladoled ali palačinke, spremenijo človekovo percepcijo.

Sorodna novica Uroš Fürst: Širiti pozitiven pogled na življenje se mi zdi v teh okoliščinah še toliko pomembneje

"Fürst je z izvedbo Macmillanovega besedila občinstvu poleg dobre predstave podaril tudi vero v boljši jutri," še meni žirija zlatega leva. Monodrama Vse sijajne stvari prinaša zgodbo pripovedovalca, ki prek travmatičnih življenjskih izkušenj izpove svojo zgodbo, v kateri kljub travmam začne že v zgodnji mladosti pisati seznam vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti.

Tri enakovredna priznanja
Strokovna žirija sicer ni podelila festivalske velike nagrade, je pa podelila enakovredne nagrade zlati lev, ki jih poleg predstave Vse sijajne stvari prejmejo še predstava Tomislava Zajca Svinje dramskega studia Umag in igralec Nikola Nedić za vlogo v predstavi Nema putne Antonia Buljana v režiji Dražena Krešića, ki je nastala v produkciji Radio Teatra in Srbskega narodnega sveta Zagreb. Za zlatega leva je bila nominirana tudi predstava Gledališča Koper Stena v morju/Sea Wall v režiji Borisa Cavazze, ki temelji na delu Simona Stephensa. Festival se je začel 19. junija in sklenil v nedeljo.

Predstava Vse sijajne stvari bo 7. julija gostovala na Festivalu kulture Kostanjevica, so sporočili iz SNG-ja Drama Ljubljana.

Uroš Fürst in »Vse sijajne stvari«
Uroš Fürst, dramski igralec