Predstava je nastala v koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana (PTL). Foto: Eva Racova
Predstava je nastala v koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana (PTL). Foto: Eva Racova

Avtor, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji, je plesno-gledališko predstavo ustvaril v sodelovanju s slovaškim režiserjem Jakubom Mudrakom. V plesnem teatru so še zapisali, da gre za avtorsko pričevanje o našem vsakdanjem življenju, sobivanju, nenehnem gibanju misli in nepredvidljivih čustvih.

Projekt Jedača je nastal kot delo po naročilu umetniškega društva tri4 s sedežem na Slovaškem in koreografa Tomašika. V njej nastopajo češki in slovaški ustvarjalci z rezidentstvom v Pragi, to so Sabina Bočkova, Lukaš Homola, Jakub Mudrak in Veronika Tokoly.

Režiser Mudrak je podpisal tudi dramaturgijo in zvočno zasnovo, glasba je delo Nilsa Frahma, kostume je oblikovala Veronika Vartikova, svetlobo pa Martin Hamouz.

Tomašik je plesalec, koreograf in pedagog. Z mednarodno uspešno skupino Les SlovaKs, ki jo je soustanovil, je soustvaril tri celovečerne predstave, Opening Night, Pot domov in Fragments. V Sloveniji je sodeloval z ogromno plesnimi umetniki, med njimi so Iztok Kovač, Maja Delak, Mala Kline, Barbara Novakovič Kolenc, Tanja Skok, Snježana Premuš in Magdalena Reiter.

Odplesal je koncertni cikel po slovenskih gradovih
Kot koreograf se v svojih gibalno-plesnih raziskovanjih osredotoča na izvor in pomen plesa, kar ga navdihuje tudi pri poustvarjanju z ansamblom za renesančno glasbo in ples Cortesia. Z njim je v letu 2006 odplesal koncertni cikel po slovenskih gradovih in do leta 2010 tudi posamične nastope po Sloveniji in tujini. Od leta 2016 poučuje sodobni ples in koreografijo na Akademiji za ples v Ljubljani (AMEU), je mogoče prebrati v spletnem koreografskem imeniku.