Pod koncept, režijo, koreografijo in scenografijo se podpisuje kolektiv En drag ansambel. Foto: EDA
Pod koncept, režijo, koreografijo in scenografijo se podpisuje kolektiv En drag ansambel. Foto: EDA

"Odeti v narodno nošo v prepevanju tistih starih, dobrih, domačih napevov. Kdor poje, slabo ne misli. Dlje kot sta hodili, bolj sta si želeli, da ne bi bili toliko državljanki, ampak raje prebivalki. Zdaj sta prispeli v gledališče," še opisujejo nastavke za predstavo, ki bo uprizorjena nocoj v Gledališču Glej.

Protagonistki sta državljanki Dragana in Dragica. Igra, v kateri nastopata Rok Kravanja in Daniel Petković, odpira vprašanja, kot so, kaj gradi in kaj razkraja nacijo, kaj je naša identiteta ter kaj leži onkraj nacije, države, človeštva.

Kje najdemo svobodo?
Predstava odpira številna vprašanja, med drugim tudi, kako se znebiti teže simbolov in ali je mogoče s simbolno razgradnjo sprati tudi grehe države ter kje je v poplavi trdega populizma prostor za radikalno nežnost kot točke najučinkovitejšega upora vsem oblikam zatiranja.

V petek bo predstava doživela še mariborsko premiero v GT22. Foto: EDA
V petek bo predstava doživela še mariborsko premiero v GT22. Foto: EDA

Pod zasnovo, režijo, koreografijo in scenografijo se podpisuje kolektiv En drag ansambel, ki ga poleg Kravanje in Petkovića sestavljata še Urban Belina in Ajda Tomazin. Kot poudarjajo v kolektivu, artivistično usmerjene taktike, ki naslavljajo aktualne družbenopolitične pereče problematike, izvajajo v obliki nenapovedanih umetniških intervencij v javnem prostoru in protestnih akcij. Ob tem preizkušajo moč različnih performativnih taktik, s katerimi se naslanjajo na duh ljubljanske alternativne scene iz 80. let, njihovo rabo pa prilagajajo kontekstu neoliberalnega razkroja in nadzornega kapitalizma.

Dramaturga predstave, ki bo v petek doživela še mariborsko premiero v GT22, sta Belina in Jasmina Založnik.