Prizor iz predstave Glengarry Glen Ross. NA fotografiji so Željko Hrs, Matija Vastl, Stane Tomazin in Dario Varga. Foto: SMG / Nejc Saje
Prizor iz predstave Glengarry Glen Ross. NA fotografiji so Željko Hrs, Matija Vastl, Stane Tomazin in Dario Varga. Foto: SMG / Nejc Saje
Prizor iz predstave
Delo je prevedel Zdravko Duša, scenografija je delo Mateja Stupice, kostumografija Barbare Stupica, za glasbo pa je poskrbel Aleksander Pešut – Schatzi. Na fotografiji so Blaž Šef, Stane Tomazin in Matej Recer. Foto: SMG / Nejc Saje

Ta nenavadna, kruta, a hkrati nadvse zabavna igra o neizprosnem svetu nepremičninskih agencij, ki je trideset let po njenem izidu še kako določujoč tudi za slovenski prostor, priča o Mametu kot izvrstnem piscu. Odlikujejo jo natančni, inteligentni, ostri, včasih vulgarni dialogi, polni nenadnih in nepredvidenih preobratov, ki gledalca iz sveta realizma povlečejo v čisto "mametovsko" poezijo jezika.

Za dialog z velikim mojstrom svetovne dramatike se je tokrat odločil režiser Vito Taufer, ki skupaj z igralci in drugimi ustvarjalci prikazuje nadvse aktualne politične in psihopatološke mehanizme v današnjem neoliberalnem svetu, tudi na slovenskih tleh.

Drama, ovenčana s Pulizerjevo nagrado
Esejist, dramatik, scenarist in filmski režiser David Mamet je eden najboljših sodobnih ameriških avtorjev, znan po številnih odličnih dramskih delih, kot so Oleanna, Ameriški bizon, Seksualne perverzije v Chicagu, je leta 1983 napisal svojo še do danes najpomembnejšo dramo Glengarry Glen Ross.

Leta 1984 so jo na priporočilo Harolda Pinterja, ki jo je zelo cenil, z izjemnim uspehom uprizorili v Londonu in New Yorku. Zanjo je Mamet prejel Pulitzerjevo nagrado, nagrado Laurencea Olivierja za najboljšo novo dramo in nagrado newyorških dramskih kritikov, nominiran pa je bil tudi za nagrado tony. Leta 1992 je besedilo predelal v scenarij za izjemno odmeven film, ki ga je režiral James Foley, nastopili pa so Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin,Kevin Spacey in Ed Harris.

V predstavi nastopajo Dario Varga, Matej Recer, Matija Vastl, Željko Hrs, Stane Tomazin, Blaž Šef, Uroš Maček in Marko Mlačnik. Delo je prevedel Zdravko Duša, scenografija je delo Mateja Stupice, kostumografija Barbare Stupica, za glasbo pa je poskrbel Aleksander Pešut – Schatzi.