Posnetek s slavja ob 75. obletnici Beograjskega dramskega gledališča. Foto: Beograjsko dramsko gledališče/Dragana Udovičić
Posnetek s slavja ob 75. obletnici Beograjskega dramskega gledališča. Foto: Beograjsko dramsko gledališče/Dragana Udovičić

V predstavi, ki jo je v Beograjskem dramskem gledališču režiral Sebastijan Horvat, je ob Mileni Zupančič v glavni vlogi nastopil še Miodrag Miki Krstović. Uprizoritev pa je bila ena izmed dveh prejemnic nagrade grand prix Mire Trailović za najboljšo predstavo na lanskem mednarodnem gledališkem festivalu Bitef v Beogradu.

Sorodna novica Grand prix na Bitefu za predstavo Cement Beograd v režiji Sebastijana Horvata

Nagrada Beograjskega dramskega gledališča, s katero so tokrat ovenčali Mileno Zupančič, nosi ime po srbski igralki Tatjani Lukjanovi (2003), ki je na odru te gledališke hiše odigrala številne znamenite vloge in so jo ustanovili po njeni smrti. Prestižno nagrado podeljujejo za večletni prispevek k Beograjskemu dramskemu gledališču in gledališkemu življenju Srbije.

Nagrada, poimenovana po veliki srbski igralki
"Iskreno povedano me je nagrada zelo presenetila in ima posebno mesto med mojimi priznanji," je povedala Milena Zupančič za srbski portal Blic in dodala, da nagrada nosi ime po veliki in čudoviti igralki. "To je nekakšna krona tega dogajanja, čeprav se je dolgo zdelo tako malo verjetno. Je krona moje priložnosti, da pridem delat v Beograd. To gledališče je naredilo ogromno s povezovanjem gledališč iz regije, igralcev, ustvarjalcev ... Mi iz gledališča smo bili kolateralna škoda burne in strašne novejše politične zgodovine, saj sta bila sodelovanje in izmenjava del samega jedra našega obstoja," je poudarila igralka.

Velik izziv je bila igra v srbskem jeziku
Dodala je, da ji je med pripravljanjem na vlogo predvsem na začetku velik izziv predstavljal jezik. "Zahvaljujoč ekipi, mojemu izjemnemu odrskemu partnerju Mikiju Krstoviću, sem šla skozi ta izziv z občutenjem močne in tako dragocene podpore."

Milena Zupančič med zahvalnim govorom ob sprejemu nagrade. Foto: Beograjsko dramsko gledališče/Dragana Udovičić
Milena Zupančič med zahvalnim govorom ob sprejemu nagrade. Foto: Beograjsko dramsko gledališče/Dragana Udovičić

Povedala je še, da ko se ozre na svoj lik v uprizoritvi, se med drugim spomni, da so mladi v prvem delu predstave polni energije, usmerjeni v prihodnost. "Vendar je zanjo in njenega partnerja prihodnost že preteklost, a sta vzdržljiva in v nekem smislu sta revolucionarja, saj iščeta način, kako preživeti, preživeti življenje, sestavljeno iz izgub. Pomemben trenutek njene zgodbe je demenca," je še poudarila in dodala, da je imela tudi sama te osebne izkušnje, ko gre za ljudi, ki se spopadajo s tovrstno bolečino.

"Skozi vlogo sem se zelo trudila opomniti tudi na spoštovanje, ki si ga takšni ljudje zaslužijo. In v igralskem smislu je to bila hoja po tanki žici, saj je obstajala nevarnost zdrsa v blag sentiment. Temu smo se izognili in zdaj imamo predstavo, ki jo na naše veliko veselje gledalci neverjetno ljubijo," je sklenila Milena Zupančič.

Del trilogije v Beogradu, Ljubljani in Zagrebu
Predstava Cement Beograd je nastala po izvirnem dramskem besedilu Milana Ramšaka Markovića, navdihnjenem z dramo Heinerja Müllerja. Ta je del mednarodne trilogije, ki sta jo v Beogradu, Ljubljani in Zagrebu zasnovala Ramšak Marković in Horvat.

Tudi nagrada za igralsko ekipo predstave v Buljanovi režiji
Omenimo še, da je posebno nagrado Beograjskega dramskega gledališča za kolektivno igro prejel ansambel predstave Tihi Mississippi po besedilu Vladimirja Tabaševića v režiji Ivice Buljana "za popolno predanost slikanju fragmentarne slike".