Ojdip v Kolonu ni več junaški rešitelj Teb in pravični kralj, pač pa očetomorilec in krvoskrunec, slep begunec, ponižan pregnanec, brezdomec, ki s svojo prekleto krvjo prinaša nesrečo in strah. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Ojdip v Kolonu ni več junaški rešitelj Teb in pravični kralj, pač pa očetomorilec in krvoskrunec, slep begunec, ponižan pregnanec, brezdomec, ki s svojo prekleto krvjo prinaša nesrečo in strah. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Predstavo kot prvo slovensko uprizoritev na oder Stare dvorane mariborskega gledališča postavlja Diego de Brea. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Igralsko zasedbo poleg Šturbeja sestavljajo še Ana Urbanc, Nejc Ropret, Mateja Pucko, Branko Jordan, Jurij Drevenšek, Petja Labović in Žan Koprivnik. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

V naslovni vlogi Ojdipa bo nastopil Branko Šturbej. V njej je slutiti odmeve avtobiografskih doživetij in pesnikovih značajskih potez, poudarjajo avtorji predstave. Zadnjo ohranjeno atiško tragedijo je Sofoklej, eden treh velikanov grške dramatike, napisal v visoki starosti devetdesetih let. Besedilo izstopa po treh presežnikih, saj ni le zadnja tragedija, ampak gre tudi za najobširnejšo med vsemi ohranjenimi grškimi dramami, ob tem pa velja še za najbolj doživeto med vsemi ter prežeto s subjektivnim lirizmom.

Očetomorilec in krvoskrunec, ponižan pregnanec
Ojdip v tem tekstu ni več junaški rešitelj Teb in pravični kralj, pač pa očetomorilec in krvoskrunec, slep begunec, ponižan pregnanec, brezdomec, ki s svojo prekleto krvjo prinaša nesrečo in strah. Šele spoznanje samega sebe ga je peljalo iz nevednosti v vednost, od izdrtja odprtih oči, ki so gledale, a niso videle, do preroške slepote.

Pod nepredstavljivo težo sramu in ponižanja se mora odmakniti s svetovnega prizorišča v globino neznane pokrajine, po kateri tavata z Antigono, vse dokler ne prideta v "obljubljeno deželo", v gaj Evmenid pri Kolonu, kjer se bo, kot mu je obljubil Apolon, končalo njegovo morje gorja.

Mit o popolnem sesutju jaza
Ko se začno nad njim zbirati oblaki preteklosti njegovega "prejšnjega življenja", se v stampedu dramatičnih zasukov odvrti še poslednja drama njegovega življenja. Odvrti se Ojdip v Kolonu, mit o popolnem sesutju jaza.

Predstavo bo kot prvo slovensko uprizoritev na oder Stare dvorane mariborskega gledališča postavil Diego de Brea, ki je režijski koncept zasnoval na pronicljivi interpretaciji besedila, kjer Ojdip, tako kot Kristus, na zadnji postaji sprejema nase kelih trpljenja, usodo, prerokbo, življenje in smrt.

Igralsko zasedbo poleg Šturbeja sestavljajo še Ana Urbanc, Nejc Ropret, Mateja Pucko, Branko Jordan, Jurij Drevenšek, Petja Labović in Žan Koprivnik.

Za prevod je poskrbel Kajetan Gantar, za dramaturgijo Diana Koloini, pod scenografijo se je podpisal Diego de Brea, pod kostumografijo pa Leo Kulaš.

Ojdip, ki mu je usojeno ubiti svojega očeta in se poročiti z lastno materjo, je eden najznamenitejših tragičnih junakov grške mitologije in obenem tisti, ki je dal ime Ojdipovemu kompleksu, ki stoji v središču Freudove psihoanalize.

Prva slovenska uprizoritev Ojdipa v Kolonu
Prva slovenska uprizoritev Ojdipa v Kolonu