Premiera predstave Kaos na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo drevi ob 20. uri.

Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Gre za prvo prvo slovensko uprizoritev te črne komedije iz leta 2008, v kateri Mika Myllyaho (1966) poudarja boj posameznika z zahtevami sodobne družbe, ki vse bolj ozko, ostro in tudi kruto opredeljuje, kako naj bi živeli, so zapisali v novogoriškem gledališču.

Skrbi, ki segajo onkraj osebnih težav
V Kaosu je predstavljena trojica sodobnih žensk, ki doživljajo hude življenjske pretrese, ob katerih zapadajo v stanja nenadzorovanega vedenja. Učiteljico Sofio, psihoterapevtko Julio in novinarko Emmi preveva občutek, da izgubljajo nadzor nad svojim življenjem. Vendar jih ne skrbijo le njihove osebne težave, ampak tudi težave, ki jih ustvarja sodobna, tržno usmerjena in nemalokrat brezčutna družba. Kljub značajskim razlikam in včasih neprizanesljivi iskrenosti jim skupno prijateljstvo daje moč za premagovanje še tako hudih stisk. In tudi v najbolj groznih situacijah vedno najdejo prostor za humor, so povzeli vsebino v SNG-ju Nova Gorica.

Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

"Šele ko smo na skrajnem robu – ali je to bolezen ali vojna – se dogajajo spremembe. Šele v takšnih trenutkih človek pride do samorefleksije. Če ne izzivaš roba, ni možnosti, da bi izstopil iz ujetosti, v kateri ostajaš kljub strahotnemu nezadovoljstvu," pravi De Brea.

Kjer drame ni, jo delamo, kjer drama je, jo raje prikrijemo
Dodal je še, da gre za besedilo, ki zahteva izjemno iskrenost. "Zelo malo se sprašujemo, zakaj je ta resnica tako boleča, in po navadi pride človek do tega spoznanja prepozno. Prepozno v smislu, da mora priti res do neke kataklizme, do neke katastrofične situacije, ki ga šele postavi v tak kot ali pred tak zid, da ni drugega izhoda. Drugače pa seveda v življenju znamo vsako stvar zelo enostavno potujiti. Po navadi delujemo na način, da tam, kjer drame ni, tam delamo dramo v življenju, kjer pa drama je, tisto raje prikrijemo," je še dejal De Brea, ki je na odru novogoriškega gledališča v preteklosti ustvaril nekaj zelo odmevnih predstav, med drugim predstave Kralj umira, Arabska noč in Pohujšanje v dolini Šentflorjanski.

Kje sploh še je ta srečni človek? Nekaj je v tej družbi vendarle hudo narobe. Sreča, opoteča ali pa neopoteča, pritisk je prevelik. Zahteve, ki si jih nalagamo, so absolutno predimenzionirane. Življenje je lahko enostavnejše in življenje ima najširši možen okvir. Življenje samo po sebi je lahko prekrasno, tako nekako bi ga morali jemati, a nam je težko. Celo bi rekel: bojimo se lastne sreče.

Diego de Brea (iz gledališkega lista)

V predstavi nastopajo Mojca Funkl, Ana Facchini, Medea Novak in Žiga Udir. De Brea je tudi avtor vizualne podobe in glasbenega izbora, za dramaturgijo je poskrbela Martina Mrhar, za oblikovanje videa Amir Muratović in Bojan Boštjančič ter za oblikovanje zvoka Stojan Nemec.