Ob nocojšnjem odprtju razstave z naslovom Konstruktivistično in transformabilno bo ob 17. uri performans Milovca z naslovom ŠTEVILKA 9, dan pred zaprtjem razstave 17. februarja pa bo ob 18. uri dogodek, posvečen festivalu Eurokaz.

Foto: Zavod Delak
Foto: Zavod Delak

"Za Tihomirja Milovca ima gledališče formativen pomen v odnosu do dela, ki ga je opravljal kot kustos v Muzeju za sodobno umetnost v Zagrebu (MSU). In obratno. Ko je oblikoval svoje gledališke scenografije, je deloval kot kustos," še razmišlja Živadinov. Gledališke prizore je po njegovem mnenju obravnaval kot kustos. Zanje je iskal idealne konceptualne rešitve. "Opremljal jih je s konceptualnimi idejami in objektnostmi. Sledil je vektorjem obeh poklicev. Tako je gradil svoj vizualni total."

Tihomir Milovac (1956) je študiral umetnostno zgodovino in etnologijo na zagrebški univerzi. Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je med študijem priključil avantgardni gledališki skupini CoccoLeMocco pod režijskim vodstvom Branka Brezovca in Gordane Vnuk (pozneje Eurokaz). To gledališko sodelovanje traja še danes, opisujejo v zavodu Delak, kjer so razstavo zasnovali v programskem sklopu MOLEKULAR.

Gostoval je na uglednih evropskih in svetovnih gledaliških festivalih
Od tedaj je realiziral cel niz scenografij v zagrebških mestnih gledališčih, kot so ZKM, ZKL, ITD, Gavella in narodnih gledališčih v Zagrebu, na Reki, v Splitu in Osijeku. Gostoval je na uglednih evropskih in svetovnih gledaliških festivalih – od Berlina, Dunaja, Københavna, Stockholma, São Paula, Strasbourga, Glasgowa, Skopja, Londona, Ljubljane, Bukarešte, Sarajeva, Marseilla, Hamburga do New Yorka. Za svoje umetniško delo je dobil več državnih in mednarodnih nagrad.

Razstava bo odprta do 18. februarja.