Na sobotnem dobrodelnem dogodku v gledališču Coliseum v Londonu je nastopilo okoli 20 svetovno uveljavljenih baletnih imen. Foto: Youtube/zajem zaslona
Na sobotnem dobrodelnem dogodku v gledališču Coliseum v Londonu je nastopilo okoli 20 svetovno uveljavljenih baletnih imen. Foto: Youtube/zajem zaslona

Daleč od spopadov v Ukrajini so vrhunski baletniki nastopili na sobotnem dogodku, ki je za zbiranje človekoljubne pomoči povezal nekatera vodilna svetovna imena baletnega sveta. Približno 20 plesalcev in plesalk je poželo bučen aplavz, nekateri posamezniki med občinstvom pa so bili ogrnjeni z ukrajinsko zastavo, tudi oder je bil osvetljen z rumenimi in modrimi odtenki.

"V domovini imamo toliko ljubljenih. Nismo mogli mirno posedati doma in gledati novic, želeli smo nekaj narediti," je za Reuters povedal ukrajinski plesalec Ivan Putrov, ki je dogodek organiziral v sodelovanju z romunsko plesalko Alino Cojocaru.

"Rusija ne pomeni podpore genocidu v Ukrajini"
Med nastopajočimi sta bili Katja Kaniukova iz Ukrajine in Natalia Osipova iz Rusije. Sodelovali so tudi plesalci iz Brazilije, Italije, Velike Britanije, ZDA, Francije, Japonske in Argentine. Po besedah organizatorjev so na poziv odbora za nujne primere v Ukrajini zbrali vsaj 167.000 evrov.

"Z nami je navezalo stik toliko umetnikov, ki so se želeli pridružiti. Navdihujoče je, kako velika je podpora ljudi, vendar potrebujemo več podpore v Ukrajini, več podpore različnih vlad po vsem svetu," je še dejal leta 1980 v ukrajinski prestolnici rojeni Putrov, ki je dodal, da je pomembno poudariti, da "Rusija ni enako agresija, Rusija ne pomeni podpore genocidu v Ukrajini."

Po njegovih besedah sta z Alino Cojocaru, s katero sta plesala skupaj že v otroških letih v Kijevu, vzpostavila platformo, ki omogoča, da "se ljudje pridružijo in da je njihov glas slišan".

V Evropi leta 2022 ...
Putrov je povedal, da je njegov oče "še zmeraj v Kijevu, kjer lahko skozi okno vidi protitankovske konstrukcije, sliši rakete in po zvoku loči, katera je katera. Nikoli si nisem mislil, da bo do tega védenja prišel nekdo v Evropi leta 2022."

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.