Namesto predvidenih osmih predstav jih bo na sporedu le pet, za uvod bodo igralci Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gledališča Koper uprizorili predstavo Iztoka Mlakarja Tutošomato.

Prizor iz predstave Tutošomato, s katero se začenjajo letošnji Dnevi komedije. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Prizor iz predstave Tutošomato, s katero se začenjajo letošnji Dnevi komedije. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Celjsko gledališče se bo letos predstavilo z avtorsko predstavo Ize Strehar Vsak glas šteje v režiji Ajde Valcl. V izboru tematsko raznovrstnih predstav sta še predstava za otroke in odrasle Obuti maček Andreja Rozmana - Roze, ki jo je režiral Taufer, nastala pa je v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in koprskega gledališča, ter t. i. namizni muzikal Zavoda Imaginarni in Mini teatra Živela Vulva!, ki ga je po motivih Liv Strömquist režiral Primož Ekart. Tekmovalni del bo sklenila komična drama režiserke Tamare Damjanović Popolni tujci, ki je nastala po predlogi istoimenskega filma Paola Genoveseja ter v izvedbi mariborske Drame.

Žirijo sestavljajo gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka Mateja Kokol in režiser Luka Martin Škof. Podelili bodo nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja ter žlahtnega komedijanta in komedijantko. Občinstvo bo tudi tokrat vsak večer izbralo komedijantko ali komedijanta večera in glasovalo za najboljšo komedijo festivala.

Žlahtno komedijsko pero za Roka Vilčnika

Podelili bodo tudi žlahtno komedijsko pero 2020. Iz nabora 20 komedij, ki so jih prejeli na natečaj, je strokovna žirija v sestavi Tina Kosi, Tatjana Doma in Alja Predan nagradila Roka Vilčnika z umetniškim imenom rokgre za komedijo Pravi heroji.