Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki so ga v Mariboru prvič organizirali leta 1966, sprva pod imenom Teden slovenskih gledališč. Foto: Festival Borštnikovo srečanje
Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki so ga v Mariboru prvič organizirali leta 1966, sprva pod imenom Teden slovenskih gledališč. Foto: Festival Borštnikovo srečanje

59. festival Borštnikovo srečanje bodo drevi ob 20. uri v SNG-ju Maribor slovesno odprli z nagovori ministrice za kulturo Aste Vrečko, mariborskega župana Saše Arsenoviča in umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka.

Slavnostnim nagovorom bo sledila sodobna baletna predstava Vezi duš koreografinje Sharon Eyal v izvedbi plesne skupine tanzmainz, ki predstavlja enega od vrhuncev spremljevalnega programa. Z nemško nagrado faust nagrajena uprizoritev prinaša preplet baleta, elektronske glasbe ter igro ljubezni in hrepenenja.

12 izmed okoli 100 ogledanih predstav
V soboto se začenja tekmovalni program letošnjega Borštnikovega srečanja, ki ostaja jedro tega osrednjega slovenskega gledališkega festivala. Tudi tokrat se za nagrade poteguje 12 slovenskih uprizoritev, ki jih je letos izbral Blaž Lukan. Izbor je opravil, potem ko si je lani ogledal okoli 100 uprizoritev slovenskih gledališč.

"Zanimale so me predstave, ki poskušajo artikulirati tudi svet zunaj besedila oziroma uprizoritve ali gledališča kot takega, in predstave, ki za to artikulacijo iščejo – in v večini tudi najdejo – nova izrazna sredstva, tako parcialne znake kot celovit uprizoritveni sistem," je povedal Lukan na novinarski konferenci v SNG-ju Maribor. Dodal je, da 12 predstav, ki jih je uvrstil v tekmovalni program, "svoje travmatično jedro" išče bodisi v družinskem ali partnerskem bodisi v institucionaliziranem ali spontanem nasilju, v nasilju okostenele tradicije ali novih medijev,

Umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak in selektor tekmovalnega programa Blaž Lukan. Foto: Boštjan Lah
Umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak in selektor tekmovalnega programa Blaž Lukan. Foto: Boštjan Lah

Merili konteksta in prevpraševanja odrskega izraza
Lukan po lastnih besedah pri ogledu predstav ni sledil vnaprejšnjemu konceptu, saj se je ta namreč "izoblikoval sproti, bolj kot intuitivno vodilo za orientacijo po ogledanem kakor pa čvrst sistem; če sem popolnoma natančen, so ta koncept pravzaprav spodbudile ravno uprizoritve, v katerih je bil najbolj izražen. Če ga poskušam čim bolj jedrnato opisati, sem v širši izbor za tekmovalni program uvrščal uprizoritve, ki so kar najbolj upoštevale dve merili: merilo konteksta in merilo prevpraševanja odrskega izraza."

Selektor je nadalje trenutno stanje slovenskega gledališča ocenil kot "solidno, brez velikih odstopanj navzgor ali navzdol, z nekaj izrazitimi presežki, ki so, tako upa, zbrani v predlogu tekmovalnega programa". V nasprotju z njegovimi pričakovanji je bilo v letošnjem kontingentu več takih predstav, ki "na oder sploh ne bi smele priti". Sklenil je, da se zdi, da se je "po koronskem premoru stanje v domačem gledališkem obratu očitno stabiliziralo. To ne pomeni, da je idealno, zagotovo pa je produktivno."

Predstave tekmovalnega programa 59. Borštnikovega srečanja

Elfriede Jelinek: Ljubimki.
Režiserka Nina Ramšak Marković, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana, premiera 11. 2. 2023.

Dominik Smole: Antigona.
Režiser Luka Marcen, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, premiera 16. 2. 2023.

Milan Ramšak Marković: Deževen dan v Gurlitschu.
Režiser Sebastijan Horvat, Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj, premiera 27. 3. 2023.

Shelagh Stephenson: Pet vrst tišine.
Režiserka Maša Pelko, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, premiera 19. 4. 2023.

Tony Kushner: Angeli v Ameriki. Gejevska fantazija o nacionalnih temah. I del: Tisočletje se bliža, II del: Perestrojka.
Režiser Ivica Buljan, Mini teater Ljubljana, premiera 3. 5. 2023.

Marko Sosič, Tadej Pišek: O snegu in ljubezni.
Režiser Tadej Pišek, Zavod Godot in Slovensko stalno gledališče Trst, premiera 11. 6. 2023.

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa: Pohorski bataljon. Poskus rekonstrukcije.
Režiser Jernej Lorenci, Mestno gledališče ljubljansko in Mestno gledališče Ptuj, premiera 26. 9. 2023.

Tjaša Črnigoj, Lina Akif, Sendi Bakotić, Nika Rozman, Vanda Velagić, Tijana Todorović, Barbara Kapelj, Tea Vidmar, Lene Lekše: Spolna vzgoja II. Serija predavanj-performansov o seksualnem užitku žensk.
Režiserka Tjaša Črnigoj, Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče, Maska Ljubljana) in Mesto žensk, premiera 7. 10. 2023.

Po motivih življenja in dela Karla Destovnika - Kajuha: Juriš.
Režiserka Živa Bizovičar, Slovensko ljudsko gledališče Celje, premiera 9. 10. 2023.

Tony Kushner: Angeli v Ameriki. Pred pragom tisočletja in Perestrojka.
Režiserka Nina Rajić Kranjac, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana, premiera 15. 10. 2023.

Rrose Selavy: Razpoka.
Režiser Jan Krmelj, Mestno gledališče ljubljansko, premiera 26. 10. 2023.

Milan Ramšak Marković: Prometej: ena lepa apokalipsa.
Režiser Sebastijan Horvat, Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor, premiera 24. 11. 2023.

Predstave bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo Gregor Butala, Darko Lukić, Nikita Milivojević, Natasha Tripney in Barbara Zemljič. Gostje iz tujine bodo lahko tudi tokrat spremljali tekmovalni program, opremljen z napisi v angleščini.

Prvikrat tudi lastna festivalska produkcija
Borštnikovo srečanje je tokrat prvič v svoji skoraj 60-letni zgodovini pripravilo tudi lastno festivalsko produkcijo. Predstava Konec sveta v treh dejanjih režiserke Selme Spahić je slovensko premiero doživela 4. junija v SNG-ju Maribor. Predstava je nastala v koprodukciji z Zagrebškim gledališčem mladih in Beograjskim dramskim gledališčem v okviru mednarodnega projekta Sence pandemije: skriti glasovi. Sicer so bila v prvem tednu festivala – kot je to običajno v zadnjih letih – na ogled predvsem gostovanja tujih gledališč.

Koprodukcijska predstava Borštnikovega srečanja Konec sveta v treh dejanjih

Borštnikov prstan letos Branku Šturbeju
Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil v nedeljo, 16. junija. Borštnikov prstan, osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost, letos prejme leta 1961 v Mariboru rojeni Branko Šturbej, sicer prvak SNG-ja Drama Ljubljana.

Borštnikov prstan je lani prejela prvakinja Drame SNG-ja Maribor Nataša Matjašec Rošker, strokovna žirija pa je nagrado za najboljšo predstavo namenila predstavi Zaprta študija. "New Constructive Ethics", ki jo je v Prešernovem gledališču Kranj režirala Nina Rajić Kranjac.