Upravnica gledališča Tina Kosi opisuje, da je repertoar nove sezone zastavljen raznoliko, namenjen pa je odraslemu občinstvu in šolarjem.

Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: MMC RTV SLO

Sezono odpirajo 3. septembra z dramatizacijo romana In podgana se je smejala izraelske avtorice Nave Semel v režiji Yonatana Esterkina, ki odpira vprašanja o vzrokih in posledicah holokavsta. "Gre za predstavo o spominu, ki postaja zgodba, in o zgodovini, ki se spreminja v mit."

Sorodna novica 70 let Gledališča Celje, ki je bilo odskočna deska celi plejadi vidnih igralcev

Vsakdan z vsemi našimi napakami
Septembra bo tudi premiera besedila Roka Vilčnika Pravi heroji, ki je prejela nagrado žlahtno komedijsko pero 2020 na Dnevih komedije 2020. Režijo je prevzel Samo M. Strelec, predstava bo občinstvu "prikazala vsakdan z vsemi našimi napakami in pomanjkljivostmi z nekoliko drugačne perspektive in na humoren način."

Za otroke bodo oktobra premierno uprizorili predstavo Kozlovska sodba v Višnji Gori slovenskega klasika Josipa Jurčiča. Režiser predstave, ki pripoveduje o tem, da se človeška neumnost, omejenost in zablode do danes niso spremenile, je Luka Marcen.

Vprašanje spolne identitete
Decembra bo premiera drame Klinc sodobnega angleškega dramatika Mika Bartletta v režiji Petra Petkovška. Drama se ukvarja z vprašanjem spolne identitete.

Drama Gorana Vojnovića v režiji Ajde Valcl pa bo premiero doživela januarja. "Drama duhovito obravnava zgodbe in nezgode zakonskega para v času 'lockdowna' ter posledice omejitev javnega in družabnega življenja."

Rok oddaje besedil je 30. september

Marca pripravljajo slavnostni 30. festival Dnevi komedije. Gledališče Celje kot organizator festivala in celjska občina kot pokroviteljica dogodka sta že razpisala javni anonimni natečaj za izvirno komedijo. Rok oddaje besedil je 30. september, nagrada pa bo podeljena na Dnevih komedije 2022.

Na malem odru celjskega gledališča bodo februarja premierno uprizorili dramo avtorice Alexandre Wood Dolg v režiji Juša A. Zidarja. Predstava pripoveduje o odnosu med materjo in hčerjo v času novodobnega kapitalizma.

Za konec sezone pa so izbrali komedijo Scapinove zvijače v režiji Doriana Šilca Petka, ki bo pokazala, "kako zvit služabnik smeši bogate in skopuške gospodarje in je na strani mladih ter iskrene ljubezni."

Začelo se je z eno samo članico
Zgodovina Gledališča Celje sega v leto 1950, ko je bilo 6. decembra kot profesionalna institucija ustanovljeno z odlokom celjske občine. Sprva je igralski ansambel štel le eno članico, in sicer igralko Nado Božič.

Čez desetletja so različne predstave celjskega gledališča ustvarjali številni veliki umetniki, igralci, režiserji, dramaturgi, scenografi, kostumografi, glasbeniki, koreografi in vsi drugi, skriti v zaodrju, ki so svoje znanje vedno znova predajali mlajšim generacijam. Igralskemu ansamblu se je v novi sezoni pridružila igralka Eva Stražar.