Gledališki stoli ostajajo prazni, nekaj predstav pa si bo kljub temu mogoče ogledati prek spleta. Foto: AP
Gledališki stoli ostajajo prazni, nekaj predstav pa si bo kljub temu mogoče ogledati prek spleta. Foto: AP

V SNG Drama Ljubljana bodo na velikem odru uprizorili predstavo Moj mož v režiji Ivane Djilas. Uprizoritev je nastala po zbirkah kratkih zgodb Moj mož in Nikamor ne grem makedonske pisateljice Rumene Bužarovske, ki sta jih Ivana Djilas in dramaturginja Ana Duša priredili za oder. Skupaj prikazujejo položaj ženske v družbi.

Sorodna novica "Kako je v Sloveniji, ne morem govoriti, poznam pa balkanski patriarhat"

V uprizoritvi igrajo Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran.

Romantični Jazz
V Mestnem gledališču Ljubljanskem se bo na Mali sceni ob 20. uri na silvestrovo odvila krstna uprizoritev romantične drame Jazz, ki jo je napisal in režiral Nejc Gazvoda.

V njej igrata Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza, ki bosta gledalce popeljala skozi zgodbo o odnosu dveh, ki sta si blizu in hkrati drug o drugem ne vesta skoraj ničesar. Drama kaže stiske sodobnega časa, preizprašuje ljubezen, navezanost in prijateljstvo v vsej svoji zapletenosti in preprostosti hkrati.

Vstopnice za predstavi v SNG Drami in v MGL-ju so še na voljo za spletni nakup.

Sebastian Cavazza in Ajda Smrekar v romantični drami Jazz. Foto: Peter Giodani/MGL
Sebastian Cavazza in Ajda Smrekar v romantični drami Jazz. Foto: Peter Giodani/MGL

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica vabijo na virtualno predstavo, zasnovano na sloviti pravljici bratov Grimm. V tokratni Grimmovi pravljici sta Janko in Metka pod režijsko taktirko Andreja Jusa – brez besed. Vse in še več povesta z gibi, mimiko, plesom, je o predstavi zapisala Mojca Dumančič. Janka in Metko upodabljata Žiga Udir in Anuša Kodelja.

Sorodna novica Janko in Metka – ko brez besed poveš več …

Predstavo si bo mogoče prek spleta ogledati od 31. decembra do 2. januarja.

V živo se bodo z velikega odra oglasili iz Gledališča Koper, kjer v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu za konec tega nenavadnega leta pripravljajo poseben silvestrski program. Gledališči sta združili moči še z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper in z ostalimi javnimi zavodi s področja kulture in znanosti v mestni občini Koper, to so še osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Pokrajinski muzej Koper, Pokrajinski arhiv Koper in Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Neposredni prenos dogodka iz gledališča bo potekal na družbenem omrežju Facebook in kanalu YouTube. Ogled dogodka bo brezplačen.

Tadej Toš, Tinkara Kovač, godalni trio Laurylin in povezovalec večera Iztok Novak Easy bodo popestrili letošnji silvestrski večer, ki bo, tako kot večina letošnjega dogajanja, potekal po spletu. Neposredni prenos prireditve iz Gledališča Koper bo potekal na njihovi Facebook strani, z začetkom ob 19. uri.

Sorodna novica Akakij Akakijevič v iskanju svojega plašča skozi glasbeno dramatizacijo

Slovensko ljudsko gledališče Celje vabi na predstavo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Plašč v režiji Juša A. Zidarja. V predstavi igrajo Branko Završan, Beti Strgar in Urban Kuntarič.

Glasba je v tej predstavi eno temeljnih izraznih sredstev in teče skorajda skozi vso uprizoritev – ali kot podlaga ali kot niz songov, ki ponekod prevzemajo poglavitno vlogo naracije.

Iz gledališča so sporočili, da bo povezava na YouTube, kjer si bo predstavo mogoče ogledati, aktivna samo v času trajanja predstave.

Novoletna pravljica za najmlajše
Prešernovo Gledališče Kranj
pa ponuja novoletno presenečenje za najmlajše, ki je na njihovih spletnih omrežjih na ogled že od sobote naprej. V obdobju karantene so se prešernovci redno srečevali na Zoomu, tako na bralnih vajah kot tudi za klepete med gledališkimi kolegi. Na enem od teh druženj se je rodila ideja o posebni praznični uprizoritvi pravljice, ki bi jo odigrali in posneli kar prek te spletne platforme.

Izbrali so Novoletno pravljico avtorja Jožefa Pernarčiča iz zbirke 42 gledaliških in lutkovnih predstav. V njej so zaigrali Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Vesna Pernarčič in Vesna Slapar.