Prizor iz predstave Strah in beda Tretjega rajha, za katero so poleg besedila Bertolta Brechta gradivo prispevali igralci in dramaturg. Foto: Kino Šiška
Prizor iz predstave Strah in beda Tretjega rajha, za katero so poleg besedila Bertolta Brechta gradivo prispevali igralci in dramaturg. Foto: Kino Šiška

Predstava bo razprodano premierno uprizoritev doživela drevi ob 19.30, ponovitve sledijo 18., 19., 30. in 31. januarja ter 1. in 2. februarja.

Za mlade zanimive ideje fašizma
Poleg Brechtovega besedila so gradivo k uprizoritvi prispevali igralci in dramaturg Milan Ramšak Marković, ki meni, da je za odgovor na vprašanje, kje se nenehno motimo, treba pogledati navznoter.

Režiser predstave Sebastijan Horvat. Foto: Kino Šiška/Črt Piksi
Režiser predstave Sebastijan Horvat. Foto: Kino Šiška/Črt Piksi

"Zdi se, da smo v stoletjih strašenja, katastrof in poskusov mobilizacije ljudi ali polravnodušnih množic na točki, na kateri se nočna mora sedan­jika nikakor noče končati. Še več, zdi se nam, da se je nekaj zagotovo končalo, tisto novo pa noče priti, zato se utrujeni, pesimistični vrtimo v tem grenko­kislem tolmunu in edino, kar hočemo, je naša normalnost. Toda ne z leve ne z desne nam ne pustijo tja in vztrajajo pri strate­giji ultimativnih strašilnih manevrov," piše v napovedi Slovenskega mladinskega gledališča (SMG).

Kot je povedal režiser Sebastijan Horvat, se v uprizoritvi ukvarjajo s fašizmom in vnovično privlačnostjo tega totalitarnega sistema. Po njegovem mnenju danes obstaja vrsta neposrednih dokazov, da misel o tem, da njegove ideje niso zanimive za mlade generacije, ne drži. S predstavo so si tako poskušali zastaviti vprašanje, zakaj se to dogaja, in deloma našli tudi odgovor.

Posnetek z bralne vaje. Foto: Kino Šiška/Črt Piksi
Posnetek z bralne vaje. Foto: Kino Šiška/Črt Piksi

V izgnanstvu napisano besedilo
Bertolt Brecht
(1898–1956) je besedilo z izvornim naslovom Furcht und Elend des Dritten Reiches napisal v letih 1934 in 1935, ko so nacisti v Nemčiji že prevzeli oblast, avtor pa je bil v izgnanstvu.

V besedilu je prikazal stopnjevanje nasilja v družinskem okolju različnih slojev, pa tudi geste upora. Kot je v gledališkem listu zapisal dramaturg, besedilo poleg podobe o nemški družbi 30. let prejšnjega stoletja predstavlja tudi nekakšen dokument o porazu.

V uprizoritvi nastopajo Damjana Černe, Janja Majzelj, Matej Recer, Blaž Šef, Stane Tomazin in Matija Vastl ter kot gosti Lina Akif, Jerko Marčić in Ivana Percan Kodarin. Scenografijo in video je oblikoval Igor Vasiljev, kostume Belinda Radulović. Brechtovo besedilo je poslovenila Urška Brodar. Koreografinja je bila Ana Dubljević, avtor glasbe je Drago Ivanuša.

Predstava Strah in beda Tretjega rajha