Izvrstno igro obeh igralcev: Staneta Tomazina in Ane Urbanc, so prepoznali tudi na festivalu v Rusiji. Foto: Željko Stevanić
Izvrstno igro obeh igralcev: Staneta Tomazina in Ane Urbanc, so prepoznali tudi na festivalu v Rusiji. Foto: Željko Stevanić
Ustvarjalci predstave so sodelovali tudi na konferenci o vlogi manjših gledališč. Foto: Aleksej Isajev
Nagrajena ekipa, ki ji nagrade pomenijo dodaten zagon za novo ustvarjalno delo. Foto: Aleksej Isajev

Predstava, ki je nastala kot diplomska predstava Kokolove in igralcev Ane Urbanc in Staneta Tomazina, je bila ena izmed devetih izbranih predstav iz sedmih držav, ki so jo selektorji uvrstili v festivalski program na 4.mednarodnem profesionalnem festivalu manjših gledališč in gledaliških skupin ArtOkraina. Na festival, ki je potekal med 10. in 21. novembrom, se je prijavilo 100 gledaliških skupin in hiš.

Poleg slovenskih predstavnikov so se ruskemu občinstvu predstavile še skupine iz Rusije, Gruzije, Nemčije, Švedske, ZDA in Poljske. V sklopu festivala je potekala tudi mednarodna konferenca o problematiki gledališkega prostora, predvsem problematiki manjših gledališč.

Kot so zapisali ustvarjalci predstave Stoli, pomeni udeležba na festivalu in nagrade veliko potrditev, da so njihova prizadevanja usmerjena v pravo smer in da je njihovo delo prepoznano kot kakovostno tudi v svetovnem okviru.

Nagrajena režiserka Mateja Kokol je povedala, da jo je k iskanju možnosti sodelovanja na tujih festivalih gnala želja, da predstava ne bi doživela le nekaj ponovitev. Pri tem pojasnjuje, da ima AGRFT v štirih letih predvideni dve bolj ali manj stalni gostovanji na študentskem festivalu v Brnu in Skopju. Njena generacija se iz različnih razlogov teh gostovanj ni udeležila, zato se je sama spopadla z izzivom, kako predstavo ohraniti živo kljub vsem birokratskim in finančnim preprekam, ki ponavadi stojijo na poti. Ob tem dodaja, da si želi, da bi bilo takšnih gostovanj še več, saj si vsi sodelujoči želijo, da se predstava čimvečkrat uprizori, kjer koli pač je to mogoče.

Dobra predstava zaživi povsod
Nagradi po besedah Kokolove pomenita, da je celotna ekipa delala dobro in da predstava in njena misel stoji tudi zunaj meja in njenega miselno internega prostora. Hkrati je to tudi potrditev, da lahko predstava živi naprej, ne le doma, ampak tudi zunaj meja naše večkrat neperspektivne domovine. Ob tem režiserka in celotna ekipa upajo, da lahko uspešno sodelovanje tudi odpre vrata novim projektom na domačih tleh.

V iskanju smisla življenja
Ionesco je tragično farso Stoli v enem dejanju napisal leta 1952. Starec in Starka pripravljata stole za nevidne goste, ki ju obiskujejo. Ti so nato soočeni z nejasnimi in skrivnostnimi spomini para, hkrati pa je gledalec postavljen pred brutalno resnico sveta, utemeljenega na laži in fikciji, kjer se prepletajo človeške želje, podzavest, iluzije, samota in odtujenost, iz tega pa izhaja absurdna komika, ki zastavlja vprašanje o smislu bivanja.