Režiser Janusz Kica je glavni vlogi zaupal mladima igralcema Nejcu Cijanu Garlattiju in Arni Hadžialjević.
Režiser Janusz Kica je glavni vlogi zaupal mladima igralcema Nejcu Cijanu Garlattiju in Arni Hadžialjević. "Občutil sem, da imajo mladi ljudje neverjetno veliko strasti, imajo svojstvene občutke in želje. Poleg tega sem imel tu v Novi Gorici sijajne mlade igralce," je povedal Kica glede odločitve, da v nosilni vlogi postavi mlada človeka. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Macbeth
Gre za že tretji prevod te Shakespearjeve tragedije v slovenski jezik, Srečko Fišer pa je doslej prevedel že pet njegovih del in precej njegovih sonetov. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Macbeth v novogoriškem gledališču

Macbeth bo zaživel na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica v režiji Janusza Kice, ki je glavni vlogi, ne glede na izkušnje v drugih gledališčih, zaupal mladima igralcema Nejcu Cijanu Garlattiju in Arni Hadžialjević. Gre za že tretji prevod te Shakespearjeve tragedije v slovenski jezik, Srečko Fišer pa je doslej prevedel že pet njegovih del in precej njegovih sonetov.

Ne le o oblasti in politiki, govor tudi o ljubezni
"Občutil sem, da imajo mladi ljudje neverjetno veliko strasti, imajo svojstvene občutke in želje. Poleg tega sem imel tu v Novi Gorici sijajne mlade igralce," je povedal Kica glede odločitve, da v nosilni vlogi postavi mlada človeka. Dodal je še, da to ni le igra oblasti in politike, ima tudi druge teme, govori tudi o ljubezni. Glavna igralca pa sta poudarila, da je bil študij Macbetha iskanje še mogočih poti oziroma iskanje tistega, kar nas dela človeške, kot ju je dopolnil igralec Gorazd Jakomini.

Svet, potisnjen v temačnost in zlo
V tragediji, ki je krstno uprizoritev doživela leta 1606, je svet scela potisnjen v temačnost in zlo. Igra se namreč začne s koncem vojne in konča z novo vojno, vmes se zvrstijo zločini, ki enako kot življenja nasprotnikov zakoncev Macbeth uničujejo tudi njiju sama, saj ju vse bolj razžirajo notranje stiske, strašljivi prividi in nespečne blodnje.

Vojskovodja Macbeth ob vrnitvi iz uspešno izbojevane vojne, sreča skrivnostne vešče, ki mu v skopih besedah napovejo osupljivo prihodnost. Takoj zatem ga doleti vest o nagradi, ki mu jo kralj podeljuje v zahvalo za junaštva; ta nagrada že uresničuje prvo prerokbo na njegovi poti do kraljevskega prestola.

Čeprav je Macbeth kot vojak pobil nešteto ljudi, ga ob misli na krvavo zahrbtno dejanje, s katerim bi dosegel prerokovani cilj, obhajata strah in dvom. Njegova žena pa je trdno odločena in zahteva, naj bo Macbeth mož in uresniči svojo (in njeno) željo. Toda uboj kralja je samo prva v nizu okrutnosti, ki odtlej zaznamujejo njuno življenje, so vsebino povzeli v novogoriškem SNG-ju.

V predstavi igrajo še Žiga Udir, Gregor Prah, Žan Perko, Jure Kopušar, Peter Harl, Jože Hrovat, Lovro Zafred, Miha Nemec, Ana Facchini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Medea Novak in Dušanka Ristič. Glasbo za predstavo je prispeval Arturo Annecchino, kostume je oblikovala Bjanka Adžić Ursulov, dramaturginja predstave je Martina Mrhar, prvič pa z novogoriškim gledališčem sodeluje scenografka Karin Fritz, ki je poudarila, da se je tokrat držala načela, da je manj pravzaprav več.

Premierna uprizoritev Macbetha na Velikem odru SNG-ja Nova Gorica bo drevi ob 20. uri.

Macbeth v novogoriškem gledališču