Gal Oblak, Igor Samobor in Branko Šturbej. Foto: Mini Teater
Gal Oblak, Igor Samobor in Branko Šturbej. Foto: Mini Teater

Premierna uprizoritev Trilogije Lehman bo drevi ob 19.30 v Mini teatru, prvi ponovitvi bosta 9. in 10. oktobra ob 19. uri.

Sago priseljenske rodbine Trilogija Lehman italijanskega dramatika Stafana Massinija je za zgolj tri igralce priredil britanski dramaturg in dramatik Ben Power. V predstavi v režiji Petra Petkovška igrajo Igor Samobor, Branko Šturbej in Gal Oblak. Scenografija je delo Sare Slivnik, kostumografija Gordane Bobojević, skladatelj je Peter Žargi, oblikovalec luči pa Jaka Šimenc.

Stare vrednote preglasi želja po denarju
Zgodba banke Lehman Brothers se začne leta 1844, ko iz majhnega naselja Rimpar na Bavarskem v New York emigrira Heyum Henry Lehman, opremljen s tradicijo, talmudskimi principi dela in s predanostjo. Kmalu se mu pridružita mlajša brata Mayer in Emanuel.

Družno se poženejo v lov na ameriške sanje in tako iz male trgovinice v Alabami sčasoma zraste četrta največja investicijska banka v New Yorku. Stare vrednote, tesno zakoreninjene v judovski aškenaški tradiciji, se umaknejo gnanju za denarjem, je mogoče prebrati v napovedi.

V Mini teatru so posebej izpostavili, da se ves papir, ki je uporabljen v predstavi, reciklira. Foto: Mini Teater/Miha Fras
V Mini teatru so posebej izpostavili, da se ves papir, ki je uporabljen v predstavi, reciklira. Foto: Mini Teater/Miha Fras

Besedilo Stefana Massinija so sprva uprizarjale večje igralske zasedbe, debitiralo je leta 2013 v Franciji. Dve leti kasneje je slavni angleški filmski in gledališki režiser Sam Mendes predstavo postavil na oder londonskega Nacionalnega gledališča ter ga s Powerjem prilagodil za tri igralce.

Ideja večne rasti, ki poganja razvoj finančnega sistema
Dramsko delo Trilogija Lehman je napisano v pripovednem slogu in blank verzu, za katerega je značilno, da je ritmiziran, nima pa rime. "Spominja na dolge epske pesnitve, ki so se prenašale preko ustne tradicije z vzorci ponavljanja in se s stalnimi epiteti ohranjale v spominu pripovedovalca. Priredba za tri igralce zaostri in izpostavi vsakega od treh pripovedovalcev ne le kot nosilca zgodbe, ampak tudi nosilca časa in več generacij likov, od temeljnih protagonistov do zgolj epizodnih mimoidočih.

 Foto: Mini Teater
Foto: Mini Teater

Gonilo razvoja finančnega sistema, ki temelji na ideji večne rasti, predstavi skozi prizmo družinske sage in nam ponudi več generacij članov družine Lehman kot sidrišča in točke vživljanja. Gre za izrazito igralski tekst," je zapisal režiser Petkovšek, ki je poskrbel tudi prevod besedila v slovenščino.

Ko se družina umakne lupini korporacije
V mesecih in letih po propadu banke Lehman Brothers septembra 2008 se je to ime uveljavilo kot sinonim za pohlep vodilnih, masivne deložacije in krepko omajane temelje svetovne ekonomije, ki so v letih zatem načeli naše in sosednja gospodarstva, je zapisal dramaturg Urban Zorko.

Dodal je še, da se družina umakne lupini korporacije: nazadnje v podjetju ni več nikogar s tem priimkom in Lehman je le še magična beseda na pročelju nebotičnika na Wall Streetu.