Odločitev največje ameriške ustanove za uprizoritvene umetnosti je zelo jasen znak, da se ameriško kulturno življenje še niti po naključju ne vrača nazaj v
Odločitev največje ameriške ustanove za uprizoritvene umetnosti je zelo jasen znak, da se ameriško kulturno življenje še niti po naključju ne vrača nazaj v "normalno stanje". Foto: AP

Odločitev vodstva Metropolitanske opere sledi črnemu scenariju za newyorške, pa tudi svetovne kulturne institucije v času koronske krize. Generalni direktor Meta Peter Gelb je priznal, da nezmožnost izvajanja dogodkov terja zelo velik davek za njihovo operno hišo. "Naša prihodnost je odvisna od pomembnih umetniških potez, hkrati pa moramo čim bolj znižati stroške poslovanja, dokler se ne bo občinstvo v polnem številu vrnilo v dvorano," je dodal.

Tisoč zaposlenih v stiski
Ta dvorana sprejme do 3800 gledalcev naenkrat; od sredine marca se je z izpadom zaslužka od prodanih vstopnic nabralo že za 150 milijonov dolarjev izgube. Ustanova ima približno tisoč redno zaposlenih uslužbencev, med katerimi so člani svetovno znanega orkestra in zbora. Mnogi med njimi, pa naj bodo v sindikatu ali ne, so brez plačila že od aprila.

Čisto mogoče je, ob tem piše The New York Times, da se "The Met" ne bo izkazala za izjemo, ampak samo za prvega znanilca podobnih zaprtij v kulturni sferi.

Ustanova ima približno tisoč redno zaposlenih uslužbencev, med katerimi so člani svetovno znanega orkestra in zbora. Foto: AP
Ustanova ima približno tisoč redno zaposlenih uslužbencev, med katerimi so člani svetovno znanega orkestra in zbora. Foto: AP

Čakajo na cepivo
Tako so se odločili, da na podlagi priporočil strokovnjakov za javno zdravje v celoti odpovedo letošnjo sezono: predstav ne bodo izvajali najmanj do septembra 2021. Po njihovih besedah ni varno izvajati vaj in dogodkov, vse dokler cepiva ne bo v splošni rabi in dokler ne bo vzpostavljene množične precepljenosti ter dokler stroka ne več zahtevala obveznega nošenja mask in upoštevanja socialne razdalje med ljudmi.

Iz Metropolitanske opere so posredovali mnenje strokovnjakov, da vse to ne bo mogoče še vsaj pet do šest mesecev po tem, ko bo širši javnosti dostopno cepivo za novi koronavirus.

Z napovedjo močne sezone 2021/22 "mirijo" občinstvo
Opera, ki sicer sprejme 3800 obiskovalcev, je vrata zaprla v marcu, tako kot večina kulturnih ustanov po svetu. So pa kljub slabi novici iz Meta sporočili, da bo sezono 2021/22 uvedlo delo Terencea Blancharda z naslovom Fire Shut Up in My Bones: to bo prvič v zgodovini, da bo opera uprizorila delo temnopoltega skladatelja. To je tudi znak vsebinskega premika opere od uprizarjanja (samo) kanona k številnejšim sodobnim stvaritvam.

V naslednji sezoni bodo eksperimentirali tudi z zgodnejšo uro začetka predstav, s skrajšanimi operami in bogatejšo družinsko ponudbo.

Produkcije Metropolitanske opere so preprosto predrage, da bi jih bilo smotrno postavljati za tako razredčeno občinstvo, kot ga narekujejo novi preventivni ukrepi. Njihovo občinstvo so obenem pripadniki najranljivejšega segmenta prebivalstva: povprečen obiskovalec predstav v Metu je star 57 let. Foto: AP
Produkcije Metropolitanske opere so preprosto predrage, da bi jih bilo smotrno postavljati za tako razredčeno občinstvo, kot ga narekujejo novi preventivni ukrepi. Njihovo občinstvo so obenem pripadniki najranljivejšega segmenta prebivalstva: povprečen obiskovalec predstav v Metu je star 57 let. Foto: AP

Sindikat v precepu
Še intenzivnejša prizadevanja potekajo v zakulisju. Gelb se bo na sindikate obrnil s prošnjo, naj privolijo v določene oblike nižanja stroškov, ki bodo v svetu po pandemiji nujni. (V zadnjih pogajanjih s sindikati, leta 2014, se je vnela vojna, ki se je skoraj končala z začasnim zaprtjem opere; na koncu je morala ustanova privoliti v manjše reze.)

Sorodna novica Nekdanji umetniški vodja Meta in slavni dirigent obtožen spolnega nadlegovanja

Direktor obljublja, da bodo zaposlenim začeli izplačevati nadomestilo za dolge mesece brez dela – a v zameno za to bo moral sindikat privoliti v dolgoročna znižanja plač, ki bodo ustanovi pomagala "okrevati v prihodnosti". Ameriški ceh glasbenih umetnikov je ob tem v izjavo za javnost zapisal, da je "Metropolitanska opera očitno odločena, da bodo trenutne razmere izkoristila za dolgoročno razvrednotenje naših pogodb". "Svojih resnih težav ne morejo rešiti s tem, da obrnejo hrbet umetnikom, ki so jih pomagali zgraditi".

Dvojna merila
V tem kontekstu je treba omeniti, da je nekdanji umetniški direktor James Levine, ki ga je Metropolitanska opera leta 2018 zaradi obtožb spolnega nadlegovanja odpustila, od nje prejel 3,5 milijona dolarjev odpravnine.