Tolstoj je z Ano Karenino ustvaril enega izmed največjih ženskih likov svetovne literature. Foto: Peter Uhan
Tolstoj je z Ano Karenino ustvaril enega izmed največjih ženskih likov svetovne literature. Foto: Peter Uhan
Greta Garbo, Ana Karenina
Filmska adaptacija, v kateri je leta 1927 naslovno vlogo odigrala Greta Garbo, je imela dva konca; evropskega - tragičnega - in ameriškega - optimističnega. Foto: Promocijsko gradivo
Najnovejša filmska upodobitev, v kateri je leta 2012 v glavni vlogi nastopila Keira Knightley, daje Ani možnost izbire.
Najnovejša filmska upodobitev, v kateri je leta 2012 v glavni vlogi nastopila Keira Knightley, daje Ani možnost izbire. Foto: Promocijsko gradivo

V oddaji bosta o eni najznamenitejših literarnih figur spregovorila oba, Jovanović in Polona Juh, ki se k Tolstojevi klasiki po desetih letih vračata skupaj.

"Mislim, da je veličastna zato, ker jo je Tolstoj tako zapisal, odkrito spregovoril o ženski, ki je bila v lasti moškega, je v odvisnosti in v primerjavi z denarjem ne pomeni nič ... V družbi ni problematična, vse dokler ne zahteva zase svobode," v oddaji o Ani Karenini razmišlja igralka.


Oddajo Umetnost igre lahko ujamete drevi ob 23.00 na 1. programu Televizije Slovenija. Pripravila jo je Marjana Ravnjak, režirala pa Jasna Hribernik.

Če je pred desetletjem dramatizacija zgodbo v celoti umeščala v 19. stoletje, tokratna časovna umestitev ni tako eksplicitna. Jovanović se je Tolstojevega romana lotil iz sodobne perspektive, zgodbo in časovnico pustil odprto, s tem pa odprl vprašanje položaja, ki ga ima ženska v današnji družbi. Tudi v tokratni uprizoritvi vrže Ano Karenino pod vlak. "Ona gre v svetlobo, s tem, ko umre," pravi režiser, ki je dramatizacijo zastavil še bolj intimistično in jo še bolj osredotočil na družbeno nesprejemljivo ljubezen. Predstava prinaša celotno zgodbo Ane Karenine, povsem ob strani pa pušča Levinovo zgodbo. "Ta intimnost je prinesla nov pogled v notranjost Ane, odzrcalila njeno utopijo, ki je utopija ljubezni. Horizont srečne, zasitne ljubezni. Analiza je pokazala, da je ta mladenič lep, sočuten, nima pa globine, da bi razumel Anino hrepenenje po ljubezni, brez ostanka," še razmišlja Jovanović.

Je Tolstoj namigoval na to, da srečna ljubezen ne obstaja in da se strastna ljubezen s časom sprevrže v polaščanje? O Ani Karenini so se v oddaji pogovarjali tudi z antropologinjo dr. Vesno V. Godino, ki med drugim pravi, da so ženske zares pridobile to, kar v 19. stoletju ni bilo niti zamisljivo, vendar pa se tega ne sme kar tako enačiti s svobodo. "Danes imamo ženske dostop do ekonomske, politične, socialne moči, to ne pomeni, da danes ne obstajajo pravila, ki jih ne smete kršiti. Tudi danes se lahko zlomite, če niste dovolj močni, se znajdete v položaju, kot je bila Ana v 19. stoletju."

Oddaja se ozira tudi po preteklih gledaliških uprizoritvah, pa tudi po ekranizacijah te univerzalne zgodbe o ženski, njenem poželenju, iskanju pravice in svobode. Umetnost igre, ki jo je pripravila Marjana Ravnjak, lahko ujamete danes ob 23.00 na Prvem programu Televizije Slovenija.