Foto:
Foto:
Vera Per z Binetom Matohom in Milanom Štefetom v predstavi Kripl iz Inishmaana

Vera Eržen Per - rojena 28. 1. 1934 v Ljubljani - je igralsko pot začela v SLG-ju Celje, od koder je leta 1962 odšla v Ljubljano.

Več kot 30 let z MGL-jem
Po odru Mestnega gledališča ljubljanskega je hodila vse do leta 1997, večkrat pa je sodelovala tudi v predstavah Koreodrame.

Več kot 50 različnih vlog

Perova je v svoji umetniški karieri izoblikovala več kot petdeset vlog, zaznamovale pa so jo predvsem interpretacije likov v modernih evropskih in ameriških dramah. Takšna je bila tudi njena zadnja vloga - nastopila je v drami Kripl z Inishmaana Martina McDonagha.

Med njene najbolj znane vloge sodijo Julija v Shakespearovi tragediji Romeo in Julija, Irena v Čašuletovi Socialistični Evi, Nataša v Ponižanih in razžaljenih Dostojevskega, Donna Elvira v Frischovem delu Don Juan ali Ljubezen do geometrije, Estelle v Anouilhovem Valčku toreadorjev, Margarita v Strniševem Samorogu, Helga v Duerenmattovih Prekrščevalcih, Sestra Monika v Hiengovi Lažni Ivani, Eva v Ayckbournovi igri Samemu ni dobro biti, Ann Putnam v Millerjevem Lovu na čarovnice, Brigita v Kleistovem razbitem vrču, Gertruda v Goldonijevi Pahljači in druge.

Za dramske vloge tudi veliko nagrad
Vera Eržen Per je za svoje umetniško ustvarjanje prejela tudi veliko nagrad, med njimi študentovsko Prešernovo nagrado za Ofelijo, priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) za vlogo Marlene v Fassbinderjevi drami Grenke solze Petre von Kant in leta 1996 priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo.