"Žalostni in zaprepadeni sporočamo, da je nenadno preminula Bunkerjeva ustanoviteljica in dolgoletna direktorica Nevenka Koprivšek," so zapisali v zavodu in dodali, da je bila "pomembna akterka v polju sodobne uprizoritvene umetnosti v Sloveniji in prepoznavna na mednarodnem parketu".

"Bila je iskriva, polna življenja in načrtov za prihodnost. Prihodnost, ki je bila vedno nekako povezana s sodobno umetnostjo. Neizmerno jo bomo pogrešali," so še zapisali.

Bunkerju še pet ustvarjalnih let v zavetju Stare elektrarne

Koprivškova se je rodila 1. junija 1959 v Ljubljani. Leta 1983 diplomirala na šoli za gledališče, gib in mim Ecole Jacques Lecoq v Parizu, po študiju pa je igrala v različnih gledaliških skupinah in projektih v Parizu in New Yorku, so njene začetke v sporočilu za javnost predstavili v zavodu Bunker.

Zavod Bunker trdneje zasidral sodobno scenasko umetnost v našem prostoru
Gre za neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev, ki ga je Nevenka Koprivšek ustanovila 27. decembra 1997, ko je zaznala, da smo pri nas slabo seznanjeni z dogajanjem na mednarodnem področju sodobne scenske umetnosti.

pozneje je Bunker postal programski upravitelj Stare mestne elektrarne –Elektro Ljubljana, ki je postala eno vitalnejših centrov sodobne scenske umetnosti, referenčen tako doma kot v tujini.

Poleg tega je bila direktorica festivala Mladi levi in (so)ustanoviteljica mednarodnih in lokalnih mrež, kot so Junge Hunde, DBM, Sostenuto, Imagine 2020, Create to Connect, Asociacija, Kulturna četrt Tabor in Balkan Express, je zapisano na spletnem portalu slovenskega gledališča Sigledal.

Tako Bunker kot festival Mladi levi, ki ju je vodila Nevenka Koprivšek, so že od samega začetka producirali, predstavljali in na številne načine podpirali razvoj sodobnih scenskih umetnikov, plesnih, gledaliških, interdisciplinarnih. Foto: BoBo
Tako Bunker kot festival Mladi levi, ki ju je vodila Nevenka Koprivšek, so že od samega začetka producirali, predstavljali in na številne načine podpirali razvoj sodobnih scenskih umetnikov, plesnih, gledaliških, interdisciplinarnih. Foto: BoBo

Nenadna izguba ni samo ali predvsem slovenska - Nevenka je bila državljanka sveta, živela je v času, naenkrat in povsod, spremljala, sooblikovala in zaznamovala je svetovno uprizoritveno sceno. Ko smo v tujini kolegom odgovarjali na "wherareyoufrom" so vedno vsi rekli "Oh, Slovenia, yes, Nevenka".

Umetniški svet Gledališča Glej

Leta 1989 je na vabilo Gledališča Glej režirala Handkejeve Železniške informacije in kmalu zatem postala njegova umetniška voditeljica in to delo opravljala dva mandata, od 1989 do 1997. Kot umetniška direktorica Gleja je skrbela za program in njegovo umestitev v slovenski in mednarodni prostor. Prvo priložnost v Gleju so v času njenega mandata dobili Iztok Kovač in Betontanc; obe skupini sta v slovenskem prostoru prebili led in postavili slovenski ples in fizično gledališče tudi na evropski zemljevid.

"Neizmerna žalost in bolečina sta nas obšli ob vesti, da nas je zapustila nekdanja umetniška direktorica Gledališča Glej in vsestranska ustvarjalka Nevenka Koprivšek. Hvala za Glej, hvala za Bunker in hvala za naše in tvoje sodobno gledališče, Nena," pa so v odzivu na žalostno novico na Twitterju zapisali pri Umetniškem svetu Gledališča Glej.

Visoko francosko priznanje
Francosko veleposlaništvo v Sloveniji je Koprivškovo leta 2011 imenovalo za vitezinjo reda umetnosti in leposlovja. Koprivškova je nagrado prejela za umetniško delo in poglabljanje vezi med državama, saj je kot direktorica festivala Mladi levi razvila tesno sodelovanje s francosko umetniško sceno in omogočila številnim francoskim umetnikom, da so nastopili v Sloveniji, so takrat zapisali na francoskem veleposlaništvu.

Leta 2003 je Koprivškova prejela Župančičevo nagrado za izjemne dosežke v kulturi v mestu Ljubljana, leta 2016 pa francosko odlikovanje častnik reda umetnosti in leposlovja.

V letu 2020 je sodelovala pri pripravi ljubljanske kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025.