Foto: Gledališče Glej/Borut Bučinel
Foto: Gledališče Glej/Borut Bučinel

S slovesno podelitvijo nagrad se je v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor zaključil 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. V tekmovalni program bienala se je po izboru selektorice Zale Dobovšek uvrstilo šest izmed 41 predstav. Mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali Jelena Sitar Cvetko, Alja Predan in Igor Tretinjak, je ob koncu bienala nagrado podelila predstavi Under Construction, ki po njihovem mnenju "na zabaven, a tudi pretresljiv način razkriva naš distopični čas", so sporočili iz Lutkovnega gledališča Maribor.

Sorodna novica Predstava kolektiva Počemučka: "Vsako uničenje je hkrati gradnja nečesa novega"

"Tematska pomenljivost in kritičnost do družbene stvarnosti se skozi posamezne individualne zgodbe organsko zlijeta v pomensko in sporočilno celoto, pri čemer se igralki in igralci odlično poigravajo tako z lastnimi igralskimi sredstvi kakor tudi z animacijo predmetov, materialov in zvokov. Režijska, dramaturška, igralska in animacijska zaokroženost pričarajo angažiran in duhovit pogled generacije, ki se upravičeno preizprašuje o svoji prihodnosti," je žirija še dodala v utemeljitvi.

Rdeča nit letos položaj eksistence na robu
Lutkovni bienale je nacionalni festival, ki že od leta 2001 poteka v prostorih Lutkovnega gledališča Maribor, v svoj program pa uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon. Letos je potekal med 6. in 9. septembrom 2023, ob slovenskih pa so gostili tudi 15 tujih gostov, direktorjev festivalov in gledališč. Po predstavah so vsak dan potekali pogovori o predstavah, ki so jih vodili mladi kritiki, ob tem pa še strokovne mize, predstavitve študijskih procesov in razstava o delu Gledališča Zapik, so sporočili organizatorji.

Številčno skromen izbor tekmovalnih predstav je dopolnil spremljevalni program z nekaterimi radikalnimi pogledi na vprašanja odsotnosti humanega v sodobnem bivanju človeka. Kot rdečo nit šestih tekmovalnih predstav razbiramo položaje eksistence na robu v različnih kontekstih, časih in prostorih,“ je letošnji festival povzela žirija.

Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana/Mitja Vasič
Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana/Mitja Vasič

Nagrado za najboljšo režijo je prejel Miha Golob za predstavo Tunel Lutkovnega gledališča Ljubljana. “Miha Golob v predstavi Tunel režijsko, a tudi avtorsko, likovno in scenografsko nadaljuje raziskovanje prostorov otroške igre. Tokrat je v fokus postavil svetlobo, jo dramaturško osamosvojil, maksimalno razigral in jo povzdignil do vloge soigralke ter ene od nosilk dinamične in bogate odrske celote,” je utemeljila žirija.

Nagradi za igro in animacijo sta dobila Vesna Vončina je za predstavo Alma Lutkovnega gledališča Maribor ter igralski kolektiv Počemučka za zmagovalni Under Construction, ki pa je ob tem prejel tudi nagrado za izvirno dramsko predlogo in avtorski koncept. Žirija je ob odločitvi zapisala, da se “natančna dramaturška zasnova s fragmentarnimi odmiki v posamezne individualne epizode vešče sestavi v sicer črnogledo zgodbo, ki pa jo avtorji uspešno relativizirajo s prepotrebno ironijo in humorjem.”

Nagrada za likovno podobo je bila podeljena Darki Erdelji za predstavo Alma, nagrada za scensko glasbo Jeleni Ždrale za Obisk Lutkovnega gledališča Ljubljana, nagrada za oblikovanje svetlobe pa Gregorju Kuharju za predstavo Tunel Lutkovnega gledališča Ljubljana. Za slednjo so Miha Arh, Gašper Malnar, Barbara Kanc in Filip Šebšajevič prejeli tudi posebno nagrado po presoji žirije za celostno in homogeno izvedbo.

Agata Freyer, jubilantka

Na zaključni slovesnosti festivala so bile podeljene tudi Pengovove listine in Klemenčičeva nagrada, ki jih podeljuje UNIMA Slovenije. Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo je prejela lutkovna ustvarjalka Agata Freyer, Pengovove listine pa Irena Rajh, lutkovna igralka, režiserka, pedagoginja in producentka, igralec Iztok Lužar in dramatičarka in dramaturginja Jera Ivanc, so še sporočili iz gledališča.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev