Predstavo Solus Amor si je mogoče v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) ogledati drevi ob 19.30.

Žanr cirque danse združuje sodobni cirkus ter klasični balet in sodobni ples. Solus Amor je veličastna produkcija, ki prinaša vratolomne in osupljive akrobatske točke ter mojstrsko koreografijo. Predstava govori o različnih izrazih ljubezni, odstira njene globine, raziskuje njene plasti in oblike, piše v napovedi.

Po besedah Bencea Vagija (1981) se Solus Amor "dotika velikih, resnih tem, ki tako ali drugače zadevajo vsakogar. To počne s formo in jezikom, ki spodbujata razmislek. Pripoveduje zgodbo o zaupanju in ljubezni, o vesolju in naravi."

Foto: Cankarjev dom/Bálint Hirling
Foto: Cankarjev dom/Bálint Hirling

Dogajanje v predstavi večinoma poteka nad odrom, ob uprizarjanju pravega "baleta v zraku" pred očmi gledalcev. Ustvarjalci v kljubovanju zakonom fizike zahtevne plesne gibe izvajajo ob vtisu lahkotnosti, z gracioznostjo in liričnostjo. Kar se vse dogaja v sozvočju z osrednjo temo dela – ljubeznijo in njenimi različnimi izrazi. Avtorska glasba, veličastna scenografija in svetlobno oblikovanje ustvarjajo ozračje, ki gledalce subtilno posrka vase, so zapisali v CD.

V predstavi, ki je premiero doživela leta 2021, se nastopajočim na odru pridružuje še "žival". Vagi je namreč vrhunskemu južnoafriškemu lutkarju in režiserju lutkovnega gledališča Janniju Youngeju naročil izdelavo polarnega medveda v naravni velikosti.

Foto: Cankarjev dom/Lilla Flóra Székely
Foto: Cankarjev dom/Lilla Flóra Székely

Tudi tokrat je ključen vidik dela skladna prepletenost zvočnega in vizualnega sveta, kar je značilno za produkcije skupine Recirquel. Skladateljica Edina Szirtes je v sodelovanju z Gaborjem Zerjekom ustvarila kompleksno in večplastno glasbeno kuliso. Stara komorna glasba in kristalno čisti glasovi, spojeni s prvobitnimi melodijami in futurističnimi učinki, ustvarjajo vtis presenetljivega, neslutenega.

Tako kot glasba se tudi vizualije scenografa Petra Klima in kostumografinje Emese Kaszi navdihujejo tako pri daljni preteklosti kot bližnji prihodnosti, še piše v napovedi gostovanja v CD.