Goecke je bil po sobotnem napadu na plesno recenzentko Wiebke Huester iz nemškega dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung ta teden že suspendiran z mesta vodje baleta. Vodstvo gledališča ga je prav tako v začetku tega tedna pozvalo, naj se "utemeljeno" upraviči in pojasni razloge za svoje vedenje.

Marco Goecke. Foto: AP
Marco Goecke. Foto: AP

Po poročanju časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung je Goecke med odmorom predstave v operni hiši pristopil k njihovi kritičarki plesnih predstav ter jo vprašal, kaj tam počne. Nekdanji umetniški direktor, ki ga je ujezila avtoričina kritika predstave, ki jo je nedavno režiral na Nizozemskem, ji je zagrozil, da ji bo preprečil obiskovati opero ter jo obtožil, da je kriva za odpovedi abonmajev v hannovrski operi. Nato je od nekod potegnil vrečko, polno pasjih iztrebkov, ter njeno vsebino razmazal po obrazu novinarke, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Za svoje absolutno nesprejemljivo dejanje bi se rad iskreno opravičil vsem vpletenim, predvsem in najbolj gospe Huester," je Goecke zdaj zapisal v izjavi za javnost. "V retrospektivi se jasno zavedam, da je bilo to sramotno dejanje v afektu in pretirana reakcija."

Mlačno opravičilo
Kljub temu pa je dodal še, da je čas, da mediji ponovno razmislijo o "določeni obliki uničujočega in žaljivega poročanja, ki škoduje celemu kulturnemu sektorju", obenem pa Wiebke Huester obsodil zaradi, z njegovimi besedami, "pogosto nesramnih recenzij".

Kot razlog za svoj izpad je Goecke navedel "živčnost" zaradi dveh premier, ki ju je imel v kratkem sosledju, "a prosim tudi za določeno razumevanje vsaj za razloge, zakaj se je to zgodilo," je dejal.

Napad in Goeckejevo mlačno opravičilo sta bila deležna številnih kritik. Župan Hannovra Belit Onay je dejal, da napadi na medijsko svobodo "ne bi smeli imeti mesta" v družbi. Vodja operne hiše Laura Berman pa je dejala, da bo pogodba z Goeckejem takoj sporazumno prekinjena in da bo imel za zdaj dovoljen dostop do gledaliških prostorov.