Poldokumentarna predstava V imenu ljudstva! za svoja faktografska izhodišča jemlje dejanska pravna in etična vprašanja umetniške svobode iz bližnje preteklosti. Foto: Gledališče Glej
Poldokumentarna predstava V imenu ljudstva! za svoja faktografska izhodišča jemlje dejanska pravna in etična vprašanja umetniške svobode iz bližnje preteklosti. Foto: Gledališče Glej

Poldokumentarna predstava je nastala po konceptu Jureta Novaka, ki jo je tudi postavil na oder. Predstava se ukvarja s pravnimi in etičnimi vprašanji umetniške svobode, avtor pa jo je zasnoval na pričevanjih umetnikov, ki so bili pri svojem delu deležni določene cenzure.
Svoje izkušnje so zaupali pisatelj Matjaž Pikalo in pisateljica Breda Smolnikar, ki sta doživela sodno cenzuro svojih romanov. V predstavi sodeluje še kresnikov nagrajenec Goran Vojnović, ki mu je zaradi romana Čefurji raus! grozil policijski pregon, tandema Eclipse ter TAKO in Ive Tabar, ki so bili za svoje projekte deležna kritik medijev in institucij. Režiser želi v predstavi opozoriti predvsem na nemoč umetnikov.

Umetnik nima moči, ostane mu le svoboda
"Umetniška moč se ne more meriti s politično ali ekonomsko močjo; vse, kar ima, je svoboda," je prepričan Novak. V predstavi nastopajo še Maruša Kink, Rok Kunaver, Vasilij 'Vasko' Polič in Vasja Kokelj. Besedilo za predstavo so oblikovali Novak, Urška Brodar in Polič. Dramaturgija je delo Urške Brodar, kostumografija pa Mateje Benedetti. Predstava je nastala v produkciji Maska in koprodukciji Gledališča Glej ter Zavoda Poza. Poseben gost predstave bo umetnik Janez Janša iz Zavoda Maska, ki je navdušen nad Novakovim pristopom do tematike.
O umetnosti in cenzuri bodo spregovorili tudi na okrogli mizi, ki bo sledila petkovi ponovitvi predstave. Vodil jo bo Grega Bulc, na njej pa bodo sodelovali še Lev Kreft, Aldo Milohnič, Mitja Velikonja in Mladen Dolar.