Polunina nekateri označujejo za največjega plesalca svoje generacije, primerjajo ga celo z velikima Nižinskim in Nurejevom. Foto: EPA
Polunina nekateri označujejo za največjega plesalca svoje generacije, primerjajo ga celo z velikima Nižinskim in Nurejevom. Foto: EPA
Videi, ki jih Polunin objavlja na družbenih omrežjih, pogosto razkrivajo njegove tetovaže Putina. Foto: Instagram
Videi, ki jih Polunin objavlja na družbenih omrežjih, pogosto razkrivajo njegove tetovaže Putina. Foto: Instagram

V gledališču Arcimboldi so nastopa, ki sta bila napovedana za 28. in 29. januar, s sporeda črtali "zaradi intezivne kampanje nasprotnikov na spletu in družbenih omrežjih", je v objavi na spletni strani priznalo vodstvo institucije. Polunin bi moral v Italijo pripeljati baletno predstavo o Rasputinu, ki je bila napovedana že za leto 2019, nato pa večkrat prestavljena zaradi pandemije covida.

"Ozračje napetosti in groženj"
V gledališču so presodili, da je odpoved "gesta politične in moralne odgovornosti", pri čemer so morali upoštevati "ozračje napetosti in groženj". Predstavnica gledališča je povedala, da je ustanovo poleg kampanje na spletu preplavila tudi gora e-pošte na to temo.

V gledališču Arcimboldi so odločitev za odpoved sprejeli v sodelovanju z umetnikovim menedžmentom, izrecno pa poudarili, da nasprotujejo vojni v Ukrajini. Ob tem navajajo, da so v preteklosti gostili tako rusko oporečniško skupino Pussy Riot kot tudi številne ukrajinske umetnike.

Rojen v Ukrajini, a pridobil rusko državljanstvo
Sergej Polunin, eno največjih imen na svetovnem baletnem področju, je bil pravzaprav rojen v Ukrajini, a je leta 2018 pridobil rusko državljanstvo.

Med letoma 2010 do 2012 je bil Polunin, takrat v zgodnjih dvajsetih, osrednji plesalec Kraljevega baleta v Londonu, najmlajši, ki so mu kdaj koli namenili to vlogo. Ugledno institucijo je nato nenadoma zapustil, saj je, kot je dejal, "umetnik v njem umiral", in odšel v Rusijo, pozneje pa plesal kot solist pri Bavarskem državnem baletu v Münchnu. Zaigral je tudi v nekaj filmih.

Leta 2019 je s plesnim ritualom Sacre, izvedenim na partituro Stravinskega, gostoval tudi v razprodanem Cankarjevem domu v Ljubljani.

Sorodna novica Polunin v Ljubljani: "Če si zares nadarjen, te tudi brez pretirano trdega dela čaka uspeh"

Plesal v vojaški uniformi
Polunin odpovedi gostovanja v Italiji za medije še ni komentiral. Septembra, ko je gostoval v Uzbekistanu, je na čast padlim ruskim vojakom nastop odplesal v vojaški uniformi. Tamkajšnje oblasti so se pozneje pritožile, da je s tem spremenil v naprej dogovorjeni program večera.

Vse od ruskega napada na Ukrajino so se nastopi ruskih umetnikov na Zahodu večkrat izkazali za sporne. V Milanu je slavna operna hiša Scala prekinila sodelovanje z velikim ruskim dirigentom Valerijem Georgijevim, ki na izrecno zahtevo ni hotel obsoditi invazije – kljub temu pa so sezono odprli z opero Boris Godunov.