V času velikih kriz se moramo po prepričanju umetniškega vodje gledališča Igorja Pisona nujno ukvarjati z izpraševanjem bistva umetnosti. Foto: SSG Trst
V času velikih kriz se moramo po prepričanju umetniškega vodje gledališča Igorja Pisona nujno ukvarjati z izpraševanjem bistva umetnosti. Foto: SSG Trst
SSG Trst
Z besedno igro kulturni dvom se navezujejo tako na Kulturni dom, v katerem domuje SSG, in ga bodo v letu 2019 temeljito obnovili, kot na bistveno vprašanje o vlogi umetnosti v današnjem času. Foto: MMC RTV SLO
Barufe
Goldonijeva komedija Barufe (1762) o »hrupni druščini ribičev, mornarjev in žensk, ki nimajo drugega kraja za pogovor razen ulice« je prejela nagrado Primorski dnevnik 2018. Foto: SNG Nova Gorica / Jaka Varmuž
Kulturni dvom slovenskega gledališča v Trstu

novi sezoni odpira temo Kulturni dvom. Z besedno igro se navezujejo tako na Kulturni dom, v katerem domuje SSG in ga bodo v letu 2019 temeljito obnovili, kot na bistveno vprašanje o vlogi umetnosti v današnjem času.

V sezoni 2018/19 bodo podpisali pet produkcij.

Izpraševanje bistva umetnosti
V času velikih kriz se moramo po prepričanju umetniškega vodje gledališča Igorja Pisona nujno ukvarjati z izpraševanjem bistva umetnosti. "Naša stavba naj bo v prihajajoči sezoni dom dvoma oziroma 'kulturni dvom'," je zapisal v programskem listu.

Novo sezono bo 21. septembra odprl Hamlet Williama Shakespeara, "ikonsko besedilo, iz katerega črpa navdih vezna nit sezone". Besedilo v prevodu Ivana Cankarja bo na oder postavil Matjaž Farič, ki bo ubrano povezal tradicijo s sodobnostjo. Slovenski pisatelj bo v program vključen tudi s politično dramo Kralj na Betajnovi, s katero bo režiser Tomaž Gorkič prvič sodeloval s tržaškim gledališčem.

Slovenska praizvedba zbadljive komedije
Režiser Dušan Mlakar se bo v tržaško gledališče vrnil s slovensko praizvedbo zbadljive komedije Videz vara Thomasa Bernharda, ki bo po navedbah SSG-ja "priložnost za občudovanje umetnosti dveh izkušenih igralcev" Vladimirja Jurce in Iva Bana. Premiera bo v Gorici, saj bo predstava uvrščena tudi v abonmajski program SSG za Gorico. Robert Waltl bo medtem oblikoval poteze jidiš humorja, ki jih ponuja komedija Goldbergove variacije madžarskega avtorja Georgeja Taborija.

Tržaška igralca Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič bosta protagonista posebnega umetniškega izziva nove sezone SSG-ja, uprizoritve komornega off-Broadway muzikala Zadnjih pet let, ki ga bo podpisala goriška režiserka Jasmin Kovic. Glasbeno-gledališka predstava bo ustvarjena v koprodukciji s Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) Nova Gorica v sodelovanju z Glasbeno matico.

V programu bodo tudi gostujoče predstave
Med gostujočimi predstavami, ki dopolnjujejo osnovni abonmajski program, je predstava Galeb Antona Pavloviča Čehova, uspešna uprizoritev SNG-ja Nova Gorica, ki jo je režiral Paolo Magelli. Tri velika gostovanja pa so nastala s podporo Dežele Furlanije - Julijske krajine in bodo zaživela na odrih treh gledališč. V gledališču Nuovo Giovanni v Vidmu bo na sporedu plesna predstava nagrajenke Prešernovega sklada Valentine Turcu Smrt v Benetkah, ljubljanska Opera bo z diptihom Ksenija/Carmina burana gostovala v Kulturnem domu v Trstu, tretje gostovanje v sklopu projekta pa je koncert Perpetuum Jazzile v gledališču Verdi v Gorici.

Sodobna popkultura
Sezono upodablja mislec v okviru sodobne pop kulture. "Pop" bo tudi zasnova sezone, ki nagovarja zelo raznoliko občinstvo. S to sezono se Pison poslavlja od SSG-ja. Z mandatom do konca leta ga bo nasledil Tržačan Danijel Malalan. Upravni svet SSG-ja je sklenil, da bo jeseni objavil razpis za imenovanje novega umetniškega vodje, so še sporočili iz gledališča.

Nagrada Primorskega dnevnika 2018
Na petkovi predstavitvi repertoarja je gledališče podelilo tudi nagrado Primorskega dnevnika 2018. Goriško in tržaško občinstvo ter komisijo novinarjev in sodelavcev Primorskega dnevnika je prepričala komedija Carla Goldonija Barufe, ki jo je priredil Predrag Lucić, režiral Vito Taufer, nastala pa je v koprodukciji SSG-ja, SNG-ja Nova Gorica, Gledališča Koper in teatra INK iz Pulja.

Kulturni dvom slovenskega gledališča v Trstu