Varekai je, zelo grobo povzeto, zgodba o Ikaru, ki z neba pade v začaran gozd. Foto: EPA
Varekai je, zelo grobo povzeto, zgodba o Ikaru, ki z neba pade v začaran gozd. Foto: EPA
Varekai
Predstava Varekai se močno naslanja na talente umetnikov na trapezu. Foto: EPA

Edinstvena kanadska skupina je leta 1984 s povezovanjem gledališča, baleta, sodobnega plesa, mojstrske scenografije in umetnostjo akrobacije zapisala prve vrstice v zgodovini povsem novega umetniškega žanra - cirkusa z močnim umetniškim poudarkom. Tudi po 30 letih Kanadčani še vedno navdušujejo; vsako leto pripravijo novo predstavo, ki standarde odrske umetnosti premakne še malo naprej.

Predstave skupine Cirque du Soleil, ki ima sedež v Kanadi, si vsako leto ogleda več milijonov ljudi po vsem svetu. Kolektiv je za svoje predstave prejel mnogo nagrad, prislužil pa si je tudi svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Slovencem so znani (tudi) zato, ker je za eno izmed njihovih predstav - Zarkano - kostume oblikoval Alan Hranitelj. V dvorano Stožice sicer prihajajo z drugo, Varekai, eno izmed stalnic iz svojega repertoarja. Spektakel obstaja že od leta 2002 in je gostoval že v več kot 70 mestih po vsem svetu.

Gostovanje je napovedano za 14. in 15. oktober; obakrat bodo nastopili ob 20.00, v soboto pa bodo spektakel speljali kar dvakrat (poleg večernega termina še ob 16.30).

Gozdno kraljestvo Kjerkoli
Beseda varekai v romskem jeziku pomeni kjerkoli, naslov predstave pojasnjuje spletna stran Cirque du Soleil. Produkcija, ki jo je režiral Dominic Champagne, "se pokloni nomadskim dušam, duhu umetnosti cirkuške tradicije in vsem tistim, ki z neskončno strastjo iščejo pot, ki vodi v Varekai". Dogajanje Gozdnih pripovedi, kot je predstava podnaslovljena, je postavljeno globoko v gozd na vrhu ognjenika, v čudoviti svet Varekai. Z neba se na začetku spusti osamljeni mladenič; pred njim se odpre pisan svet, poseljen s fantazijskimi bitji. Protagonist na svoji dogodivščini "spoznava čudesa in skrivnosti sveta ter uma".

Vstopnice za predstavo so že na prodaj. Najcenejše (z omejenim pogledom na oder) lahko dobite že za 35 evrov, najdražje - t. i. super VIP-parter - pa vas bodo stale kar 94 evrov.